Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Apple: Не желимо да будемо компанија за елиту
Apple (Company Logo)
Фото: Pixabay, илустрација

Apple: Не желимо да будемо компанија за елиту

Током гостовања на Elon University-ju где је одржао предавање и одговарао на питања студента, Apple-ов извршни оперативни директор Jeff Williams рекао је како су сви у компанији врло свесни забринутости око растућих цена њихових телефона и рачунара. Али сличне приче окружују Apple још од када је он стигао у компанију крајем деведесетих година, а током одговора на питање једног студента, критиковао је аналитичаре и њихово рачунање профитних маржи — нпр. недавно смо могли прочитати како трошкови компонента iPhone-а XS Max са 256 GB меморије износе 443 долара, а реч је о телефону који се у САД-у продаје по 1249 долара па се стиче утисак да је Apple у плусу више од 800 долара по продатом телефону.

Цифра која је објављена односи само на цене компонената, док је са ценом уређаја потребно покрити и бројне друге факторе — од саме производње, оглашавања производа, плата запослених итд. Williams је, говорећи о таквим трошковима који су „невидљиви” аналитичарима дао пример развоја Apple Watch-a. Нпр, за развој неких опција паметног сата, Apple је морао изградити сопствену физиолошку лабораторију у којој ради 40 медицинских сестара те су спроводили истраживања у којима је учествовало више од 10 хиљада људи.

Пре годину и по, Apple је са iPhone-ом X досегао границу од хиљаду долара за smartphone (прошле године са моделом XS Маx ту су границу још више помакли), али делом и на крилима добре продаје овог уређаја цена дионице компаније нарасла је на рекордни ниво и Apple је ушао у историју као прва компанија чија је тржишна вредност пробила границу од билион долара. Али убрзо након тога уследио је слободан пад цене деоница и Apple је изгубио неколико стотина милиона долара тржишне вредности, а Tim Cook чак је споменуо и могућност снижавања цена iPhone-а.

Williams је за Apple рекао да не желе да буде елитистичка компанија и напоменуо је да тренутно пуно тога раде на тржиштима у развоју, али није споменуо значи ли то и ниже цене постојећих производа или представљање неких јефтинијих нових производа. Један од тренутних проблема Apple јестe чињеница да људи више не купују нове телефоне сваке две године када им истекне уговор као и раније јер не желе да дају хиљаду долара за паметне телефоне који не доносе неке револуционарне новитете у односу на уређаје које већ поседују. Такође, расте и популарност кинеских компанија чији су телефони доста јефтинији, а с опцијама се не разликују превише од пуно скупљих топ модела Apple-ових и Samsung-ових мобилних уређаја.

Хоће ли све наведено утицати на Cook-a и екипу и хоће ли нови модели iPhone-а које ће Apple представити у септембру ове године бити јефтинији или ће цена ипак остати иста, сазнаћемо за више од пола године.

 

Извор: itsvet.info

Можда ће Вас занимати

Штаб за ванредне ситуације: Мере за основне и средње школе на територији града Зајечара

Министарство просвете, науке и технолошког развоја размотрило је Препоруку Кризног штаба за град Зајечар (Препорука …

Град Зајечар: Статистички подаци о вирусу COVID-19

Корона у Зајечару: Два смртна исхода и још 31 инфицирано лице

На основу 60 обрађених PCR тестова, у последња 24 часа, на територији града Зајечара потврђено …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница