Timočka KrajinaBorBor deo projekta „Gradovi u fokusu”: Uskoro izgradnja Memorijalnog centra

Bor deo projekta „Gradovi u fokusu”: Uskoro izgradnja Memorijalnog centra

Bor deo projekta „Gradovi u fokusu”: Potpisan ugovor sa predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je konkurs „Gradovi u fokusu”, a Bor je jedan od gradova koji će biti deo ovog projekta.

Za Grad Bor opredeljeno je 15 miliona dinara, a ta sredstva biće namenjena izgradnji Memorijalnog centra žrtvama Holokausta za vreme Drugog svetskog rata. Ovaj projekat biće realizovan u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Republike Mađarske.

Aleksandar Milikić – gradonačelnik Bora

„Grad Bor će u narednom periodu potpisati ugovor sa Ministarstvom kulture, gde ćemo dobiti sredstva u iznosu od 15 miliona dinara za projekat ’Gradovi u fokusu’, a ja volim da kažem da je Bor grad kulture u fokusu za istočnu Srbiju. To je jedan veliki međunarodni projekat koji je početkom 2020. godine predstavljen od strane Vlade Srbije. Projekat će biti realizovan između Republike Srbije i Mađarske. Projekat se odnosi na sećanje žrtava Holokausta u Drugom svetskom ratu. Izgradnja Memorijalnog centra u ulici Moše Pijade je prva faza projekta i to je jedan star objekat izgrađen 1930. godine, a prekoputa ove kuće biće izgrađen Park prijateljstva gde će mađarska Vlada finansirati kompletnu rekonstrukciju ovog parka. Takođe, jedan deo projekta koji će biti finansiran iz Evropske unije, to je uređenje Jevrejskog groblja. Poslednja faza projekta je mapiranje svih logora koji su postojali u Boru. U Boru su bila 33 logora od 1941. do 1945. a od toga 30 radnih logora i tri kaznena logora i to će omogućiti da se sećamo tog dela istorije. Inače, Bor je i u Drugom svetskom ratu imao veliki ekonomski razvoj, iako je u Evropi bila kriza”, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Milikić je poručio da je ponosan što je Bor ove godine „u fokusu“ Ministarstva kulture i informisanja. On se nedavno sastao sa ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković, a na sastanku je bilo reči o izgradnji Memorijalnog centra u Boru.

„Sa potpredsednicom Vlade RS i ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković razgovarali smo o realizaciji projekta podizanja Memorijalnog centra posvećenog žrtvama Holokausta koji ćemo sprovesti uz podršku ministarstva putem ovog konkursa ’Gradovi u fokusu’. Istorijska i kulturna prošlost našeg grada obavezuju nas da negujemo kulturu sećanja i kulturnu baštinu Bora i siguran sam da ćemo realizacijom ovog projekta učiniti značajan korak u ovom važnom zadatku”, zaključio je Milikić.

Bor deo projekta „Gradovi u fokusu”: Potpisan ugovor sa predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja

Izabrane lokalne samouprave ponele su titulu „Grad u fokusu”, koja će im omogućiti da budu prepoznate kao relevantni nacionalni centri razvoja kulture i na taj način postanu vidljivije na kulturnoj mapi Srbije i Evrope. Ministarstvo kulture i informisanja za ovaj projekat izdvojiće oko 350 miliona dinara za sve gradove.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,880PratilacaLajkuj
4,046PratilacaZaprati
1,237PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx