ВестиБошко Ничић: СТВОРИТИ УСЛОВЕ ЗА БУДУЋНОСТ МЛАДИХ!

Бошко Ничић: СТВОРИТИ УСЛОВЕ ЗА БУДУЋНОСТ МЛАДИХ!

Бошко Ничић — Створити услове за будућност младих

Последњих година наставља се тренд одласка младих и образованих људи из Србије. У потрази за бољим животом у иностранство одлазе често најбољи. Као основни проблем се наводи незапосленост, али то није једини разлог.

Како задржати младе да у свом граду, у својој земљи наставе да граде каријеру, каква системска решења понудити и решити овај велики друштвени проблем, тема је о којој је у једној телевизијској кући говорио Бошко Ничић градоначелник Зајечара.

„Постоји тренд који није везан само за Зајечар, чак ни за Србију, млади све више одлазе трбухом за крухом у суседне земље. Треба раздвојити две ствари: популациону политику и тренд одласка. Репродуктивно стање нашег друштва је лоше, све је мањи број новорођенчади. А друга ствар је тренд одласка, који је захватио готово цео Балкан, запад је узео нашу радну снагу, али видећемо колико ће то све трајати. Знам да ће уследити и и тренд повратка младих, а до тада им морамо створити одређене услове и радна места”, рекао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић, објашњавајући да овај тренд захвата све већи број земаља.

Ничић је истакао да држава Србија на томе ради озбиљно и води добру политику по том питању.

„Град Зајечар очекује отварање једне велике фабрике, ближи се дан када ћемо саопштити име, приводимо крају разговоре са једним ивеститором. Ми смо презадовољни, и ето једне перспективе за оне који одлазе. Стварамо пристојан град, дајемо младима могућност да остану овде, да у свом граду и својој земљи живе и раде”.

Градоначелник Зајечара је поменуо и мере које Град спроводи како би се створили услови за запошљавање.

„Са Националном службом за запошљавање радимо на преквалификацији занимања која су тражена,као што су на пример вариоци”.

Ничић је говорећи о младима истакао да им треба пружити и могућност забаве и квалитетног трошења слободног времена.

„Морамо да разговарамо са младима. Град улаже поприлично у културу, спорт, у све оно чиме млади воле да се баве у слободно време. Имамо богату културну понуду, позоришну, у селима имамо сеоске манифестације, ту су ’Зоранови дани’, ’Гитаријада’, све оно по чему је Град Зајечар јединствен у Србији”.

Бошко Ничић је објашњавајући проблематику одласка младих и њиховог останка, рекао да је важно радити на повећању наталитета, и да то све заједно чини проблем који тражи системско решење, које није ни мало лако, јер све је више старог становништва.

„Када можемо да градимо ауто-путеве и радимо ствари које нису рађене 40 и више година, можемо и да омогућимо младим људима да рецимо добију све по повољним условима, на пример као некада станове. А да ли ће то повећати природни прираштај?”, објашњава Ничић.

На недавно спроведеном истраживању, као основни проблем грађани Зајечара су истакли незапосленост, потом здравствену заштиту и путну инфраструктуру.

Градоначелник се осврнуо на здравствену заштиту и захвалио се Канцеларији за јавна улагања, која ће уложити значајна средства у потпуну реконструкцију Здравственог центра у Зајечару, алудирајући на здравство као битан фактор друштва у целини, изразивши наду да се млади лекари пошаљу на специјализацију, како би могли да раде са новом опремом када дође време за то.

Први човек града Зајечара се осврнуо и на област образовања и нагласио да се образовање младих људи мора прилагодити, тако што ће се јачати капацитети одређених школа и смерова.

„Инвеститори који долазе траже техничке кадрове. Техничка струка ће нам највише требати”, рекао је Ничић.

„Ми као град много улажемо у пројекте, имамо их у свакој фиоци, то је будућност и за младе, ми радимо за будућност наше деце”, закључио је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб