ВестиДа ли добро расположење значи и лепу косу?

Да ли добро расположење значи и лепу косу?

Да ли добро расположење значи и лепу косу?
Фото: Pixabay, илустрација

Људски организам је изузетно сложен. Физички и психолошки аспекти су врло испреплетени и утичу један на други. Када у једном делу нешто шкрипи врло лако се то огледа и на другој страни.

Да ли се добро осећате изнутра врло лако се може закључити на основу вашег спољашњег изгледа. Код мушкараца то можда није толико очигледно, али код жена и те како јесте. На основу жениног спољашњег изгледа и негованости често можете свашта сазнати и закључити. Мада, женска психа је чудо једно, па су и ту могуће две крајности. У наставку ћемо се мало бавити тиме како препознати унутрашње расположење на основу спољашњег изгледа и негованости косе.

Нега косе

Нега косе је врло важан део лепог спољашњег изгледа. Многе жене су спремне на то потрошити јако пуно времена и новца. Квалитетни препарати за негу косе су нешто што је у данашње време „must have“ поготово ако се често фарбате, фенирате или пеглате и тиме оштећујете косу. За то би било најбоље пронаћи што природније производе који ће вашу косу нахранити неопходним састојцима.

За негу косе је пре свега важно да буде чиста. Редовно прање косе је основна ствар коју треба чинити. Учесталост прања ће зависити од вашег типа косе, па се за нормалну косу не препоручује више од 2 или 3 прања недељно. Као одлична превентивна, а често и корективна мера препоручује се коришћење маски за косу које хране косу и штите је од оштећења. Поједине маске помажу коси да не пуца и изузетно су хранљиве. Добра маска, косу чини здравијом, мекшом на додир, лакшом за расчешљавање и сјајнијом на изглед. Зато је врло важно наћи одговарајућу маску за вашу косу.

Да ли добро расположење значи и лепу косу?
Фото: Pixabay, илустрација

Коса као одраз доброг расположења

Да ли се по коси може закључити како је неко расположен?

Па, понекад може. Углавном људи сматрају да се жена сређује када је добро расположена. Када вам је дан супер, остварили сте неки успех или треба да видите неку драгу особу имате и више воље за сређивање. Када сте баш добро расположени, сређивање косе се не односи само на прање ради хигијене, већ и фенирање, фарбање седих (ако их има), намештање фризуре и остало што вас чини срећним.

Ово је један случај или такорећи једна крајност. А пошто су жене сложена бића, постоји и она друга крајност.

Лепа коса као одраз промене или ината?

А шта је са женама које сређују фризуру након неких значајних негативних догађаја попут развода, прекида неких важних односа? Зашто то жене раде?

Велики животни догађаји који су обојени негативним емоцијама, на људе остављају значајан утисак и емотивне последице. Што због емоционалног набоја, што због мале могућности контролисања појединих догађаја. У многим случајевима догађаји попут развода или губитка вољене особе излазе ван могућности наше контроле. Неке жене се управо након овако интензивних догађаја сређују и мењају фризуру. То им на неки начин даје макар малу дозу контроле над нечим, ако већ не могу утицати на тај важан догађај.

Када одете код фризера, одаберете боју за косу и фризуру на неки начин сте повратили контролу над читавом стресном ситуацијом. Осећај контроле је и те како важан, па макар он био и над косом, јер вас барем на тренутак враћа у колосек.

Да ли добро расположење значи и лепу косу?
Фото: Pixabay, илустрација

Депресија и нега косе

Када западнете у стање туге и депресивно расположење тада вам вероватно није ни до чега. За такве емоције се везује апатија, односно потреба да се не ради ништа, да се буде углавном сам и време проводи у размишљању или неким активностима које баш и немају сврху или неки конструктиван циљ.

У таквим ситуацијама и најредовније прање косе ради хигијене постаје заморно и једва се натерате и на ту активност. Када су емоције обојене негативним тоновима цео свет вам изгледа мрачно, па често не видите поенту ни у чему, а камоли у сређивању косе. То је негде и нормално, јер се у таквим ситуацијама увек усмеравате прво на унутрашње стање.

Наше емоције су наше гориво. Оне нас покрећу и усмеравају. Када су оне позитивне усмериће нас ка неким конструктивним и позитивним циљевима. Тада имамо елана и жеље да нешто радимо и стварамо. Када нема тог унутрашњег горива односно када тај погон не ради, нема ни воље ни акције.

Тек када се резерве допуне и поново покренемо погон можемо доћи до неких конкретних акција које се огледају и у нези косе. Са друге стране, некад мале промене у фризури могу да мотивишу да се покренете.

Стрес и стање косе

Стрес је неизбежна тема у ово брзо време. Стресом се сматра сваки догађај који од нас захтева да се прилагођавамо некој новонасталој ситуацији, а то није лако. Бити толико флексибилан и помирљив са свим ситуацијама у току дана и живота, просто је немогуће. Када се деси неки догађај који је јако стресан за особу ту долази и до промене хормонског статуса. Тада се активира хормон стреса кортизол који са собом повлачи многе здравствене последице, па чак и опадање косе.

Стрес заиста може направити велики проблем када је стање косе у питању. Коса може појачано опадати, у печатима или чак довести до потпуног губитка косе, што се дешава код мушкараца. Овакво стање некада захтева третман, а некада се раст косе просто врати у нормалу након решавања стресне ситуације.

Суштина је у уклањању узрока губитка косе. Када се реши проблем и примени неопходна терапија и стање косе се може поправити.

Да ли добро расположење значи и лепу косу?
Фото: Pixabay, илустрација

А да ли стање косе утиче на наше раположење?

Свакако да утиче. Неко ће рећи да је таква особа површна, јер је тужна или незадовољна стајем своје косе. Океј, стање косе спада у спољашњи изглед, али и он је део свих нас и када неким аспектом нисмо задовољни, наравно да ће то утицати на наше унутрашње стање и довести до незадовољства.

Код жена је то поготово заступљено. Оне су склоне да посвећују јако пуно времена свом спољашњем изгледу и нези косе. Неким женама коса претставља неку врсту заштитног знака да не кажемо чак и значајан део њиховог визуелног идентитета. Када тако доживљавате своју косу коју негујете дуги низ година, свако лоше шишање или фарбање може у вама изазвати негативне емоције.

Замислите сада жену која десет година има дугу плаву косу по којој је сви препознају и која чини њен изглед потпуним и део је њеног спољашњег и препознатљивог идентитета. Таквој коси је потребно јако пуно неге. Нега плаве косе не подразумева само редовно прање квалитетним шампоном. Поред шампона за негу лепе дуге косе неопходно је користити маске за косу или паковања која ће допринети лакшем рашчешљавању и лепшем изгледу косе. Приликом фарбања је потребно користити добру фарбу за косу која неће оштетити длаку, обзиром да плава коса захтева честа фарбања што због израстка што због нијансе која се жели задржати. Јесте да се ту и даље ради о површним стварима, али то је део те особе и утицаће негативно на њено расположење.

Са друге стране може се десити да вам промена утиче позитивно на расположење када сте дуже време незадовољни стањем своје косе и одете код фризера на потпуну трансформацију која успе. Дешава се у многим случајевима да нова фризура у потпуности измени човеково мишљење (у ствари највише женино мишљење) о себи и свом изгледу. Постоје фризери који заиста имају око за те ствари и „моћ“ визуализације који облик фризуре и која боја косе одговара неком облику лица. Када наиђете на таквог професионалца не испуштајте га ни по коју цену. Фризере са таквом способношћу је јако тешко наћи, јер углавном сви раде по неком шаблону и од муштерије очекују инструкције како шишати и фарбати. Прави уметник-фризер ће оставити и делић свог личног печата јер је он објективни посматрач вашег лица и ваше личности.

Након таквих промена на коси, може доћи и до јако великих промена у унутрашњем психичком стању особе које ће се испољити кроз позитивно расположење. Обзиром да све вуче једно друго, задовољна особа ће имати више елана за рад, стварање и предузимање неких нових акција.

У данашње време је физички изглед јако важан већини особа. Чак и ако није важан вама самима, људи ће вас по њему процењивати. Нажалост, може се десити да не добијете неки посао ако на разговор не одете сређени онако како се то очекује од стране послодавца. Некад је важила пословица да одело не чини човека, али се на то надовезује да пуно говори о њему.

А за крај, водите рачуна и о свом унутрашњем расположењу, а колико год можете и о спољашњем изгледу ваше косе. Када сте целовити то је добитна комбинација. Није лако, али је могуће.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб