ВестиДанас је други дан Божића: Сабор Пресвете Богородице

Данас је други дан Божића: Сабор Пресвете Богородице

Сабор Пресвете Богородице

Верници Српске православне цркве славе данас, на други дан Божића, Сабор Пресвете Богородице и часте се са најближима, уз обавезно: „Помоз’ Бог”. Српска црква на данашњи дан одаје славу Пресветој Богородици, мајци Исуса Христа.

Сабор пресвете Богородице, у народу је познат и као Божији или Средњи дан. Потиче из петнаестог века и најстарији је од свих празника Богородице.

Празнује се на други дан Рођења Господа Исуса Христа, и назива се „Сабором“ зато што се на овај дан сабирају (окупљају) сви верни, да прославе Богородицу и њеног сина али и међусобно, ван дома, поделе радост Божића.

На Бадњи дан је породица на окупу, о Божићу сваку породицу посећује полажајник, а на Божји дан обилазе се пријатељи и комшије и примају гости у кућу.

Ни другог ни трећег дана Божића кућа се не чисти, слама се износи тек сутра увече, на празник Светог архиђакона и првомученика Стефана, кога бројне породице празнују као крсну славу.

Празновање траје до малог Божића, односно 14. јануара. За то време нема поста.

И даље траје мир-божење, један од најлепших обичаја. При сусрету људи се поздрављају традицоналним божићним поздравом, рукују и љубе.

НАРОДНИ ОБИЧАЈИ

Уз други и трећи дан Божића иду и одређен и специфични обичаји.

У Божићне догађаје спадају и данас скоро заборављена коледа. А некада су групе маскираних младића и млађих ожењених мушкараца обилазиле сваку кућу у селу и певали коледарске песме и изводили трикове како би обезбедили здравље и просперитет домаћинима.

У замену за њихов труд, домаћини су им давали храну и разне посластице.

Некада је у Војводини постојао обичај да се у свим селима на Божић или другог дана Божића јашу коњи, када су јахачи заправо „вијали Божић“.

Свечано окићени коњи са јахачима који су били момци или млађи окићени мушкарци, у галопу би јурили сеоским улицама. Обично су, наравно јер то је и поента народних обичаја, свраћали у куће у којима су живеле девојке за удају, а домаћини су их частили пићем.

У неким крајевима домаћин куће даје чобанину главу печенице коју овај носи са собом на пашу. Кад је поједе, натакне је на јасенову грану, да је живина не може дохватити и кљуцати.

У другима, глава се чува до Василице. На овај дан се не секу кости, а људи се обраћају један другоме са: „Помоз’ Бог…”.

Трећи дан је Стевањдан који је прва крсна слава по Божићу и у новој години. На Стевањдан се износе слама и остаци бадњака из куће. Слама се обично носи у воћњак и завеже за младо родно дрво, а један део се запали у плодној њиви и пусти да изгори. Угарци од бадњака се чувају јер су лековити и користе у току године за лечење оболеле стоке.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб