Timočka Timočka
Početna / Vesti / Danas je jesenji Krstovdan
Krstovdan

Danas je jesenji Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave jesenji Krstovdan, pomen na događaj kada je pronađen krst na kojem je raspet Isus Hristos.

Slavi se dva puta u toku godine, 18. januara i 27. septembra. Ranije su se ljudi strogo držali posta na ovaj dan. U nekim selima održavaju se vašari.

Carica Jelena, majka cara Konstantina, obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama našla je Časni krst na kome je razapet Isus Hrist.

Na vest da je Časni Krst pronađen, okupilo se mnoštvo naroda, pa ga je patrijarh Makarije podigao na jedno uzvišenje. Taj dan se slavi kao Krstovdan.

Krstovandan, koji u pravoslavnom kalendaru poznat i kao Vozdviženje (podizanje) Časnog krsta, slavi se još od prvih godina zvanične hrišćanske propovedi.

Praznik je ustanovljen godinu dana posle Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, koji je održan 326. godine.

Krstovdan je jedan od najznačajnijih praznika u godini. Danas se obavezno strogo posti, mnogi vernici jedu samo hleb i grožđe.

Za ovaj praznik vezuju se brojni običaji

Stari je običaj da se na ovaj dan stoka premazuje katranom u znaku krsta da bi se zaštitila od bolesti. U narodu se veruje da se na Krstovdan zmije povuku na počinak i da ih od tada više nema.U svim selima isplaćuju “poljake”, koji čuvaju polja od Đurđevdana do Krstovdana i koji teraju ptice i naplaćuju globe od onih čija stoka pravi štete na tuđim njivama. Isplaćuje se onoliko koliko je dogovoreno o Đurđevdanu.

Ovo je i dan kada se bere i posvećuje bosiljak koji se koristi u svim hrišćanskim obredima tokom godine.

Održavaju se i vašari. Po narodnom verovanju, ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snegom, a ako nema padavina, naredna godina biće sušna.

Možda će Vas zanimati

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Danas se obeležava Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Dan kada je Krstitelj stradao provodi …

V Festival hrišćanske kulture: Izložba „Svete žene”

Izložbom „Svete žene” otvoren peti Festival hrišćanske kulture u Zaječaru

V Festival hrišćanske kulture u Zaječaru svečano je otvoren sinoć izložbom „Svete žene”, autora Marije …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica