Timočka Timočka
Početna / Vesti / Danas je Sveti Haralampije – “gospodar svih bolesti”

Danas je Sveti Haralampije – “gospodar svih bolesti”

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan posvećen Svetom sveštenomučeniku Haralampiju, jednom od najvećih hrišćanskih mučenika.

Sveti Haralampije, je bio episkop u Magneziji u drugom veku, a veruje se da je u 113. godini postradao zbog Hrista u vreme cara Septimija Severa.

Kada je u vreme cara Septimija Severa počeo progon hrišćana, Haralampije se nije krio, već se svojevoljno predao. Kada su ga živog odrali, svetac je rekao carskim vojnicima: „Hvala vam, braćo, za to što ostrugavši moje staro telo, vi obnoviste duh moj za novi, večni život”.

Za života uradio je mnogo čudesnih stvari, i mnoge ljude preobratio je u hrišćanstvo – zbog njega je čak i careva ćerka Galina prešla u hrišćanstvo.

Veruje se da je imao velike isceliteljske moći, pa u nekim krajevima Srbije majke danas obavezno vode decu u crkvu kako bi mu se pomolili za zdravlje.

Njegove svete mošti poštuju se od hrišćana po mnogim mestima, a njegova sveta glava čuva ce do danas u manastiru sv. Arhiđakona Stefana na Meteorima u Tesaliji.

VEROVANJA

Sveti Haralampije je veoma poštovan u narodu. Veruje se da je imao velike isceliteljske moći, zbog čega je i dobio nadimak „gospodar svih bolesti”, pa je najveći broj današnjih običaja vezan za zdravlje i isceljenja.

Danas majke obavezno vode decu u crkvu kako bi se zajedno pomolili ovom svecu za zdravlje. Pored toga, običaj je da i svi kojima nešto fali danas neizostavno odu do lekara. Još jedno verovanje kaže da će dete kome na ovaj praznik ispadne ili nikne prvi zub biti srećno celog života, i nad njim će bdeti upravo Sveti Haralampije.

Možda će Vas zanimati

Danas je Sveti Trifun: Veruje se da se danas bude priroda i ljubav

Pravoslavni vernici 14. februara slave Svetog Trifuna, dok katolici na ovaj dan obeležavaju Svetog Valentina. …

Zaječar: Obeležavanje Dana državnosti

Dan državnosti Srbije, 15. februar, biće obeležen u ponedeljak u Zaječaru polaganjem venaca na spomenik …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica