ВестиДете и астма: Шта родитељи треба да знају?

Дете и астма: Шта родитељи треба да знају?

Дете и астма: Шта родитељи треба да знају?

Напорно кашљање, кијање, неуједначено дисање и стезање у грудима само су неки од симптома астме, од које у свету болује готово 300 милиона људи! Због различитих фактора, пре свега генетских предиспозиција и спољашње средине, са овим хроничним обољењем се на жалост храбро боре и деца.

Дечија астма је стање упале дисајних путева и у највећем броју случајева се први пут јавља у периоду од друге до пете године живота малишана. Њени свакодневни симптоми, попут замарања приликом мањих напора, „свирања“ у грудима, отежаног дисања и кашља током ноћи могу заиста ометати и спречити нормално функционисање детета и радње као што су играње или, одлазак у школу, али и ускратити квалитетан дечији сан, који је јако важан у периоду интензивног раста детета.

Међутим, уз правовремено откривање и лечење болести, астма се може држати под котролом, а оболело дете поново може водити безбрижан и нормалан живот. Зато се препоручује да при свакој прехлади, колико год она безазлено изгледала, малишана одведете лекару. Изабрани доктор ће утврдити да ли се ради о тренутној болести или о поменутом хроничном обољењу. Уколико узраст детета то дозвољава, ово обољење може се дијагностиковати спирометријом.

Спирометрија је потпуно безболна, неинвазивна дијагностичка метода којом се процењује запремина плућног ваздушног простора и проток ваздуха кроз дисајне путеве. Њом ће се извршити прецизно мерење бронхијалне реакције код детета за које се сумња да има астму, што ће знатно олакшати праћење тока болести.

На основу анализа, медицинско особље ће одредити терапију, а обавеза родитеља ће бити да се побрину да се дете придржава лечења и одлази на редовне контроле и буде што је могуће више изоловано и заштићено од окидача болести.

Ипак, понекад и поред лечења и бриге родитеља болест напредује, долази до погоршања и такозваних асматичних напада. Тада, треба реаговати хитно!

Који су симптоми асматичног напада?

Симптоми асматичног напада код деце, исто као и код одраслих, варирају од благих, умерених до јаких и могу заиста отежати и пореметити свакодневицу малишана.

Благ напад астме се углавном испољава кроз напоран кашаљ и звиждање у плућима. Тада, иако дете кратко и отежано дише, способно је да изговара пуне реченице између уздаха. Уз помоћ одговарајућих лекова, овакав напад се смирује у року од неколико сати или чак минута.

Иако се ређе испољава, умерен напад астме траје знатно дуже од благог уз појачан и непрекидан кашаљ и гласно звиждање у плућима. Такође, дете при овом степену напада астме очигледније тешко дише и једва изговара само кратке реченице између удаха.

На жалост, јаки напади астме су знатно озбиљнији и захтевају вашу брзу реакцију и хитну медицинску помоћ. Када до овога дође, дете постаје бледо, узнемирено, плавих усана или ноктију, немоћно да изговари више од једне до две речи између удаха.

Срећом, постоји начин да се помогне малишанима и при јаким асматичним нападима.

Дете и астма: Шта родитељи треба да знају?

Како помоћи детету?

Иако напади астме делују драматично и спадају у неке од најстреснијих ситуација и за родитеље и за дете, морате остати прибрани и покушати да помогнете малишану.

Кад приметите да оно има асматични напад, кључно је да не покажете ваш страх и забринутост. Паника ће само утицати на дете, узнемирити га, убрзати његово дисање и погоршати симптоме. Зато се потрудите да говорите умирујућим гласом, објасните детету шта се дешава, уверите га да ће све бити у реду и да ћете му помоћи.

Одмах склоните дете из загушљиве и задимљене просторије. Поставите га у усправан положај и пратите упутства лекара у случају асматичних напада који сте добили при дијагностиковању астме. Уколико дете није ваше и не познајете процедуре његовог лечења, покушајте да упитате малишана шта треба да урадите. Ако не зна или не може да говори, одмах позовите хитну помоћ.

Брзо пронађите инхалер и помозите детету да мирно удахне неколико пута из инхалер и сачекајте неколико тренутака да видите да ли има побољшања.

Ако приметите да се симптоми не смирују и после примене терапије, не чекајте да одведите дете лекару или позовете хитну помоћ

Да ли је могуће спречити нападе астме?

Иако дете заиста није могуће потпуно изоловати и заштитити од окидача који узрокују манифестовање ове болести, родитељи ипак морају предузети све што је у њиховој моћи да малишани буду што мање изложени факторима ризика који могу да изазову нападе астме.

Наравно, онима чије дете већ дуго болује од овог хроничног обољења и познају окидаче болести, биће знатно лакше да га заштите од фактора ризика и на тај начин ублаже симптоме обољења и спрече евентуалне нападе. Међутим и за оне родитеље чијим малишанима је тек дијагностикована астма, постоје опште смернице и правила која могу помоћи у борби против овог напорног обољења.

Тако, у случају да је већ утврђено да су прашина и гриње једни од главних разлога појаве асматичних напада, препоручује се да избаците све тешке завесе, итисоне, тепихе и перјане јастуке из своје куће, посебно из дечије собе.

Проветравајте просторије, одржавајте простор у које дете борави чистим и немојте дозвољавати да се конзумирају цигарете у вашој кући.

Регулишите исхрану детету и избегавајте да му дајете тешку храну пред спавање, јер ће она током ноћи изазвати појачано лучење желудачне киселине, које може даље надражити бронхије.

Потрудите се да у домаћинству влада хармонија и мир, како дете не би било у стресним и напетим ситуацијама. Такође, редовно разговарајте са малишаном и покушајте да га релаксирате и смањите страх и анксиозност који има због тестова, предмета у школи, оцена или односа са другарима.

Наравно, увек се придржавајте савета педијатра и побрините се да дете редовно узима преписану терапију.

Да ли је могуће потпуно излечити астму и нападе?

Нажалост, није могуће у потпуности излечити дечију астму, а њени симптоми се могу наставити и у старијем добу. Међутим, уз правилно лечење, мале промене и адекватну терапију, болест се може држати под потпуном контролом.

Контрола астме код детета обухвата периодично поновно процењивање тренутног стања и тежине болести и кориговање начина лечења, избегавање фактора који ће изазвати погоршавање, односно нападе астме, и правовремено препознавање погоршања симптома.

Таква, контролисана астма значи да ће се кашљање, кратак дах, пиштање при дисању и остали симптоми појављивати знатно ређе, док ће лекови бити у стању да брзо уклоне тегобе и дозволе малишанима да неометано уче, иду у школу и да се играју.

Такође, уколико се котролише астма, дете неће имати погоршање симптома при напору и током ноћи, спирометрија плућа ће показивати уредне параметре, а дете ће се осећати добро и јако.

Ипак, треба напоменути да иако се дете осећа боље и нема изражене симптоме и нападе астме, то никако не значи да треба својевољно прекинути терапију малишану и престати га водитити на контроле. Запаљење и даље постоји у дисајним путевима, те зато одлуку о узимању терапије треба оставити изабраном лекару.

Упале и инфекције дисајних путева могу имати озбиљне последице по здравље дета, али је важно да увек имате на уму да се симптоми астме, као једног од најчешћих обољена код деце, могу држати под котролом.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб