Тимочка КрајинаЗајечарДоделом награда лауреатима и извођењем представе „Уображени болесник“ завршен 59. Фестивал "Јоаким...

Доделом награда лауреатима и извођењем представе „Уображени болесник“ завршен 59. Фестивал „Јоаким Вујић“ у Зајечару

Доделом награда лауреатима и извођењем представе „Уображени болесник“ крагујевачког театра спуштена завеса на 59. Фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ у Зајечару.

Слоган овогодишњег Фестивала гласио је „Зачарани кругови човечанства“, а публика је је имала прилике да погледа седам представа из Приштине, Врања, Ниша, Крушевца, Ужица, Новог Пазара, Зајечара.

Стручни жири 59. фестивала „Јоаким Вујић“ који чине др Милица Ђуров – сценографкиња (чланица); глумац Младен Кнежевић (члан) и професор др Миливоје Млађеновић – театролог (председник), допнео је одлуку да Награду за најбољу представу у целини додели Народном позоришту Ниш за представу „САН О ЗАВИЧАЈУ (НЕВИЂЕНО ФОЛК СНОВИЂЕЊЕ)“ према тексту Ивана Велисављевића и у режији МИЛАНА НЕШКОВИЋА.

Нешковићу је додељена награда за режију ове представе, а специјалну награду доделио је глумачком ансамблу и ауторском тиму представе „ЧЕХОВЉЕВА СОБА сезона прва“, у режији НИКОЛЕ ЗАВИШИЋА и извођењу НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ „ЗОРАН РАДМИЛОВИЋ“ из Зајечара, за истраживачки и посвећенички приступ поставци и реализацији представе.

Додељене су четири равноправне глумачке награде: ВАЊИ КОВАЧЕВИЋ за улогу ВЕРОЧКЕ ВАСПИТАЧИЦЕ у представи „МЕСЕЦ (ДАНА) НА СЕЛУ“ Ивана Тургењева у режији МИЛАНА НЕШКОВИЋА и извођењу НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА из Ужица; МИЛЕНИ СТОШИЋ за улогу у представи „4 ЗИДА ИЛИ ТРАГИКОМЕДИЈА О КАРАНТИНУ“, БОЈАНА ТАСИЋА, АЛЕКСАНДРЕ ЈОВАНОВИЋ, НИНЕ ПЛАВАЊАЦ у режији СТЕВАНА БОДРОЖЕ и извођењу позоришта „БОРА СТАНКОВИЋ“ из Врања; МИЛОШУ ЦВЕТКОВИЋУ за улогу МАЛОГ ШАУЛИСА у представи „САН О ЗАВИЧАЈУ (НЕВИЂЕНО ФОЛК СНОВИЂЕЊЕ)“ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА НИШ и МИЛОШУ ТАНАСКОВИЋУ за улоге у представи „ЧЕХОВЉЕВА СОБА сезона прва“, НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ „ЗОРАН РАДМИЛОВИЋ“, Зајечар. Сви лаурети осим Вање, која је била на снимању, лично су примили своје награде.

Награда за најбољег младог глумца/глумицу Фестивала уручена је зајечарској глумици МАРИЈИ СТАНКОВИЋ за улоге у представи „ЧЕХОВЉЕВА СОБА, СЕЗОНА ПРВА“, у извођењу НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ „ЗОРАН РАДМИЛОВИЋ“.

Награда за сценографију додељена је МАРИЈИ КАЛАБИЋ за сценографију у представи „САН О ЗАВИЧАЈУ (НЕВИЂЕНО ФОЛК СНОВИЂЕЊЕ)“, а награда за костимографију уручена је ТАТЈАНИ РАДИШИЋ за креацију костима у представи „ОНА КОЈА РАСПУШТА ВОЈСКЕ“ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРИШТИНА.

Жири округлог стола критике који је радио у саставу Јелена Поповић (председница), Ненад Новаковић и Игор Бурић, одлучио је да награду округлог стола критике за најбољу представу у целини додели представи „МЕСЕЦ (ДАНА) НА СЕЛУ“ Ивана Сергејевича Тургењева, у режији Милана Нешковића, Народног позоришта Ужице, која је уручена директору ужичког театра Зорану Стаматовићу.

Први пут после дужег времена поклопиле су се оцене стручног жирија и публике, с обзиром на то да је и по гласовима гледалаца најбоља представа „САН О ЗАВИЧАЈУ (НЕВИЂЕНО ФОЛК СНОВИЂЕЊЕ)“, чија је просечна оцена 9,32, била нешто боље од оцене „Чеховљеве собе“ позоришта домаћина.

Последње вечери у част награђених, Књажевачко-српски театар из Крагујевца извео је Молијеровог „Уображеног болесника“ у режији Ђорђа Нешовића. Представу је зајечарска публика одлично прихватила.

Зајечар је као и увек био добар домаћин, а публици се на затварању,обратио директор Фестивала и позоришта „Зоран Радмиловић“ у Зајечару, Владимир Ђуричић који је захвалио колегама из заједнице професионалних позоришта Србије што су имали поверења да после 26 година зајечарском театру доделе организацију овог фестивала

„Надам се да нисмо разочарали ни њих ни публику. Посебно бих се захвалио селектору Горану Ибрајтеру који је урадио диван посао. Верујем да сте сви ви који сте били у позоришту ових 8 дана задовољни квалитетом изабраних представа. Захваљујем се и жирију који је професионално одрадио свој део посла. Ипак посебну захвалност дугујем вама, публици, која нас подржава у свим нашим делањима на овом културном простору Источне Србије“ казао је Ђуричић.

Публици се на затварању фестивала обратио председник Заједнице професионалних позоришта Србије, Спасоје Ж. Миловановић.

„Још једном хвала на дивном гостопримству и дивном дружењу овде у Зајечару. По ко зна који пут се потврдило да је овај град заиста права позоришна средина. Потврда томе је да је овај Фестивал основан пре 59 година баш у Зајечару. За све време постојања овај Фестивал је имао блиставе тренутке као и своје муке. Ипак увек је успевао да преживи и као фестивал и као део активности 16 позоришта која припадају заједници професионалних позоришта Србије. Ово је прилика да захвалимо културним посленицима који су допринели да овај фестивал не изгуби сјај ни после 59 година од свог оснивања“ рекао је Спасоје Ж. Миловановић.

Међу онима који су заслужни да се види рад професионалних позоришта јужно од Београда, јесте Градимир Филиповић, дугогодишњи директор Народног позоришта Пирот. Њему је овом приликом уручена плакета за изузетан допринос развоју позоришне уметности Србије.

„Захваљујем се пре свега колегама са којима сам провео дуго времена у једном предивном амбијенту, а то је позориште. Театар је посебно место у односу на све остале установе културе. Оно има своје посебне изазове, и утолико је већа драж и задовољство радити баш у позоришту. Ово се не односи само на управнике ове културне институције, већ и на глумце, сценографе, декоратере, костимографе, композиторе, на све оне који доприносе стварању позоришне магије. Честитам домаћинима на сјајној организацији фестивала, добро је да се он поново вратио у Зајечар, и надам се да ће се и неких наредних година наћи поново на овом истом месту“.

Градимир Филиповић је симболично затворио 59. Фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“.

Јоаким се следеће године сели у Ужице, које је проглашено за престоницу културе Србије.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб