VestiDokTok: Koji su simptomi staračke degeneracije makule i šta savetuju oftalmolozi?

DokTok: Koji su simptomi staračke degeneracije makule i šta savetuju oftalmolozi?

DokTok: Staračka degradacija makule

Žuta mrlja je centralni deo mrežnjače ili centar jasnog vida. Svi poremećaji ovog dela mrežnjače dovode do poremećaja centralnog.

STARAČKA DEGENERACIJA MAKULE

Staračka degeneracija makule je oboljenje, koje je vezano za stariju populaciju i predstavlja jedan od vodećih uzroka slepila kod osoba starijih od 65 godina. Vezano je za degenerativne procese u organizmu povezane sa starenjem, pre svega za oslabljenu cirkulaciju u celom telu pa i u oku. U tkiva dospeva manja količina kiseonika i hranljivih materija, zbog čega vremenom dolazi do raznih poremećaja i oštećenja. U oku je makula posebno osetljiva na poremećaje cirkulacije i sklona je oštećenjima.

Postoje dve forme staračke degeneracije makule: SUVA i VLAŽNA forma.

U slučaju razvoja suve (neeksudativne) forme degeneracije makule dolazi do akumulacije celularnog depozita zvanog druze, koje se nakupljaju ispod retine i odižu je od zadnjeg pola oka. Ova forma napreduje sporo i gubitak oštrine vida je postepen.

Teža forma staračke degeneracije makule, vlažna (eksudativna) karakteriše se urastanjem krvnih sudova ispod retine (odnosno žute mrlje), takođe dovodeći do njenog odignuća. Gubitak vida je brz i dramatičan.

Rana faza bolesti može trajati različito dugo, često godinama, dok se nekada napredovanje dešava jako brzo, a manifestuje se znacima pogoršanja.

Simptomi napredovanja bolesti mogu biti sledeći:

 • Iskrivljene slike predmeta – metamorfopsije (pacijenti uočavaju nepravilnosti na pravim linijama npr.u okvirima vrata, prozora, ramovima slika i dr.)
 • Gubitak oštrine vida, pojava zasenčenih površina, mutnina i nejasnoća u centru vidnog polja tzv. centralni skotom (može dovesti do nesigurnosti u kretanju i povećava strah za izlazak van poznatog prostora)
 • Gubitak kontrasta, promena boje i veličine predmeta na jednom oku (obično kada se slučajno zatvori drugo oko). Dešava se takođe, da ukoliko je slika na jednom oku jasna, mozak potisne sliku sa obolelog oka i pacijent nije svestan promena na drugom oku.

Koji su faktori rizika?

 • Starenje – studije pokazuju da 10% populacije između 66. i 74. godine života ima znake bolesti u različitim stadijumima
 • Porodična istorija, skoro polovina pacijenata koja ima bliske rođake kod kojih je manifestovana bolest, tokom vremena i sami će je dobiti
 • Povećana izloženost ultraljubičastom zračenju (sunčevoj svetlosti)
 • Druze žute mrlje
 • Povišeni krvni pritisak (arterijska hipertenzija)
 • Povišeni holesterol i trigliceridi
 • Visok unos masti i nepravilna ishrana
 • Oksidativni stres
 • Pripadnost beloj rasi
 • Pušenje cigareta

Prisustvo ove bolesti na jednom oku predstavlja rizik za nastanak istih promena na drugom oku u narednih 5 godina.

Savet za pacijente koji imaju senilnu degeneraciju žute mrlje – Šta treba raditi?

 1. Uzeti Amslerovu rešetku
 2. Zatvoriti jedno oko i gledati u crnu tačku na sredini
 3. Pratiti linije
 4. To isto sve ponoviti i sa drugim okom

Ukoliko se linije krive kao na primeru treba se javiti kod oftalmologa. To znači prelaz od suve u vlažnu formu, koja se leči anti VEGF terapijom. Terapija daje bolji efekat ukoliko se javite na vreme.

Ukoliko želite mišljenje ili konsultaciju stručnjaka na ovu i slične teme, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na DokTok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Tu možete da zakažete svoju konsultaciju i rešite nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstenu ustanovu.


Piše: dr Elisaveta Stanić, specijalista oftalmologije

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,341PratilacaLajkuj
4,210PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub