ВестиДокТок: Који су симптоми старачке дегенерације макуле и шта саветују офталмолози?

ДокТок: Који су симптоми старачке дегенерације макуле и шта саветују офталмолози?

ДокТок: Старачка деградација макуле

Жута мрља је централни део мрежњаче или центар јасног вида. Сви поремећаји овог дела мрежњаче доводе до поремећаја централног.

СТАРАЧКА ДЕГЕНЕРАЦИЈА МАКУЛЕ

Старачка дегенерација макуле је обољење, које је везано за старију популацију и представља један од водећих узрока слепила код особа старијих од 65 година. Везано је за дегенеративне процесе у организму повезане са старењем, пре свега за ослабљену циркулацију у целом телу па и у оку. У ткива доспева мања количина кисеоника и хранљивих материја, због чега временом долази до разних поремећаја и оштећења. У оку је макула посебно осетљива на поремећаје циркулације и склона је оштећењима.

Постоје две форме старачке дегенерације макуле: СУВА и ВЛАЖНА форма.

У случају развоја суве (неексудативне) форме дегенерације макуле долази до акумулације целуларног депозита званог друзе, које се накупљају испод ретине и одижу је од задњег пола ока. Ова форма напредује споро и губитак оштрине вида је постепен.

Тежа форма старачке дегенерације макуле, влажна (ексудативна) карактерише се урастањем крвних судова испод ретине (односно жуте мрље), такође доводећи до њеног одигнућа. Губитак вида је брз и драматичан.

Рана фаза болести може трајати различито дуго, често годинама, док се некада напредовање дешава јако брзо, а манифестује се знацима погоршања.

Симптоми напредовања болести могу бити следећи:

  • Искривљене слике предмета – метаморфопсије (пацијенти уочавају неправилности на правим линијама нпр.у оквирима врата, прозора, рамовима слика и др.)
  • Губитак оштрине вида, појава засенчених површина, мутнина и нејасноћа у центру видног поља тзв. централни скотом (може довести до несигурности у кретању и повећава страх за излазак ван познатог простора)
  • Губитак контраста, промена боје и величине предмета на једном оку (обично када се случајно затвори друго око). Дешава се такође, да уколико је слика на једном оку јасна, мозак потисне слику са оболелог ока и пацијент није свестан промена на другом оку.

Који су фактори ризика?

  • Старење – студије показују да 10% популације између 66. и 74. године живота има знаке болести у различитим стадијумима
  • Породична историја, скоро половина пацијената која има блиске рођаке код којих је манифестована болест, током времена и сами ће је добити
  • Повећана изложеност ултраљубичастом зрачењу (сунчевој светлости)
  • Друзе жуте мрље
  • Повишени крвни притисак (артеријска хипертензија)
  • Повишени холестерол и триглицериди
  • Висок унос масти и неправилна исхрана
  • Оксидативни стрес
  • Припадност белој раси
  • Пушење цигарета

Присуство ове болести на једном оку представља ризик за настанак истих промена на другом оку у наредних 5 година.

Савет за пацијенте који имају сенилну дегенерацију жуте мрље – Шта треба радити?

  1. Узети Амслерову решетку
  2. Затворити једно око и гледати у црну тачку на средини
  3. Пратити линије
  4. То исто све поновити и са другим оком

Уколико се линије криве као на примеру треба се јавити код офталмолога. То значи прелаз од суве у влажну форму, која се лечи анти ВЕГФ терапијом. Терапија даје бољи ефекат уколико се јавите на време.

Уколико желите мишљење или консултацију стручњака на ову и сличне теме, лекари различитих специјалности свакодневно су вам доступни на ДокТок платформи за бесплатне здравствене консултације. Ту можете да закажете своју консултацију и решите недоумице које имате без одласка у здравстену установу.


Пише: др Елисавета Станић, специјалиста офталмологије

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб