Timočka Timočka
Početna / Vesti / DokTok: Primetili ste opadanje kose nakon COVID-19 infekcije? Evo šta treba da uradite
DokTok: Opadanje kose

DokTok: Primetili ste opadanje kose nakon COVID-19 infekcije? Evo šta treba da uradite

COVID-19 je prisutan u našoj populaciji skoro godinu dana, a stručnjaci i dalje otkrivaju njegove principe delovanja, ali i potencijalne posledice koje ostavlja. Trećina pacijenata koji su preležali COVID-19 infekciju prijavilo je da su primetili značajno opadanje kose, čak i nekoliko meseci nakon infekcije, dok preko polovine tvrdi da je došlo do promene u izgledu i kvalitetu njihove kose.

Opadanje kose nakon infekcije korona virusom se odigrava po principu Telogenog efluvijuma, kada kosa odjednom kreće da opada, uglavnom u pramenovima, a to najčešće primećujemo nakon tuširanja ili tokom češljanja. Za ovaj tip opadanja kose uglavnom se vezuje stresni događaj, nakon čega, najčešće dva do tri meseca, dolazi do primetnog gubitka kose. Veruje se da su stres celokupnog organizma, ali i borba organizma sa infekcijom, kao i temperatura osnovni razlozi zbog kojih dolazi do ove pojave.

U normalnim okolnostima dnevno izgubimo 50–100 dlaka i to se smatra fiziološkim. Sve preko toga ukazuje da je došlo do patološkog opadanja kose. Ukoliko primetite da je broj dlaka koje dnevno gubite sve veći svakog dana, primećujete pečate bez kose, imate crvenilo ili iritaciju na poglavini, pravo je vreme da posetite svog dermatologa. Iako je težak gubitak kose nakon kovid infekcije zastupljen u malom procentu, većina slučajeva se klasifikuju kao laki ili srednji koji spontano prođu nakon šest do devet meseci, a kosa se polako vraća u prvobitno stanje, ne treba zanemariti ovo stanje.

Ne treba zaboraviti da postoji mnogo drugih organskih razloga zašto kosa može da opada, od hormonskih dizbalansa, preko nutritivnih deficita, do raznih hroničnih bolesti i stanja. Upravo zbog toga vaš lekar mora da isključi sve ove razloge i da vam da adekvatnu opštu ili lokalnu terapiju. Pored ovog tipa lečenja dostupne su i mnogobrojne metode podsticanja rasta kose, kao što su PRP, mezoterapija i mikronidling.

Kako biste sprečili ili ublažili opadanje kose nakon kovid infekcije, prvo je bitno da pratite svoju kosu na dnevnom nivou. Izbegavajte nošenje gumica za kosu i pravljenje krutih frizura, najbolje je kosu vezati laganom šnalom ili je ostaviti da slobodno pada. Izbegavajte bilo koju vrstu agresivnog stilizovanja, koja podrazumeva povlačenje i čupanje kose, ali i prekomernu upotrebu toplote. Koristite šampone koji u sebi sadrže komplekse za regeneraciju i podsticanje rasta kose. Važno je da jedete hranu koja je bogata vitaminima i mineralima, a posebno su značajni vitamin D, cink, aminokiseline, biotin, kompleks B vitamina, omega 3 masne kiseline. Ukoliko znate da je vaša ishrana u ovim mikronutritijentima deficitarna, možete koristiti i suplementaciju u dogovoru sa vašim lekarom. Masaža temena uljima na bazi ricinusa može da pomogne regeneraciju, ali i kvalitet kose.

Ukoliko želite mišljenje ili konsultaciju dermatologa, oni su svakodnevno dostupni na DokTok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije, kao i lekari mnogih drugih specijalnosti. Tu možete potražiti dr Jovanu Majstorović ili njene kolege i rešiti nedoumice koje imate bez izlaganja riziku odlaska u zdravstvenu ustanovu.


Piše: dr Jovana Majstorović, dr medicine, specijalizant dermatovenerologije

Možda će Vas zanimati

DokTok: Svetski dan osoba sa autizmom

DokTok: Svetski dan osoba sa autizmom: Autizam – jedno ime sa hiljadu priča

Drugi april se još od 2007. godine obeležava kao Svetski dan autizma. Tom prilikom posebna …

Dobrovoljno davanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 31. marta u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 31. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica