ВестиДокТок: Шта је темењача и како је се решити?

ДокТок: Шта је темењача и како је се решити?

ДокТок: Шта је темењача и како је се решити?

Темењача је честа појава код беба, али може да уплаши маме, посебно уколико се ради о првом детету.

Темењача је врста себореичног дерматитиса или екцема и може се манифестовати код беба већ након неколико недеља живота. Ове промене су жућкастог, плочастог изгледа, и могу да захвате мању или већу површину главе новорођенчета. Безазлене су, али их треба пажљиво одстранити.

До појаве темењаче долази услед појачаног лучења лојних жлезда, које је по правилу присутно код сваког новорођенчета, али се ове себореичне промене ипак не јављају код сваког.

Битан утицај на појаву темењаче има начин неге поменутог дела главе – који је осетљив, па самим тим плаши родитеље да при купању примене правилан третман неге.

Како се спречава?

Редовним купањем и прањем шампоном, наравно нежним покретима, и без обзира да ли је бебино теме покривено косом или не, оно мора да се очешља после сваког купања.

Како се лечи?

Уколико је већ дошло до стварања темењаче, поступак је исти као и када је теме чисто: редовно купање и прање главе/косе одговарајућим шампоном. После купања, пешкиром беби осушити теме и потом теме очешљати (нпр. малим бебиним чешљем). Уколико је темењача захватила дебљу и већу површину бебине главе, тај део се може натопити уљем за бебе (најбоље увече), да би се сутрадан све то опрало беби шампоном и ишчеткало.

Третман темењаче може постати део вечерњих припрема за спавање – прво беби оперите косицу, потом утрљајте уље или крему у кожу целе главе, а потом нежно одстраните љуспице коже које су се већ одвојиле.

У већини случајева темењача се повлачи у току прве године живота детета, када престаје појачано лучење лојних злезда (с обзиром да хормони који су је узроковали, постепено нестају из организма). Но, ако приметите да се стање погоршава или да беба не реагује на терапију, обавезно се јавите педијатру. Исто важи и у случају да се појаве црвенило или отоци на кожи главе (узрок темењаче понекад може бити и гљивична инфекција).

Уколико желите мишљење или консултацију стручњака на ову и сличне теме, лекари различитих специјалности свакодневно су вам доступни на ДокТок платформи за бесплатне здравствене консултације. Ту можете да закажете своју консултацију и решите недоумице које имате без одласка у здравстену установу.


Пише: др Карин Васић, специјалиста педијатрије

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,845ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб