VestiDokTok: Ujedi insekata i rizici koje sa sobom nose

DokTok: Ujedi insekata i rizici koje sa sobom nose

DokTok: Ujedi insekata i rizici koje sa sobom nose

Leto, vrućina, dosta vremena provedenog napolju i naravno – komarci i krpelji. Ovi nesnosni insekti, osim što su dosadni i ostavljaju tragove po koži, mogu biti prenosioci velikog broja bolesti. Upravo radi prevencije istih, na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije DokTok čekaju vas dermatolozi i stručnjaci različitih specijalnosti, sa kojima možete da porazgovarate i konsultujete se oko tegoba koje vas muče.

Jedna od njih uzrokovana ubodom komarca, manje spominjana nego svetski popularna malarija, je groznica zapadnog Nila, a izazivač je West Nile virus. U većini slučajeva prolazi asimptomatski, kod drugih ljudi izaziva povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u zglobovima, povraćanje, dijareju i osip po koži, a kod nekolicine može izazvati encefalitis (zapaljenje mozga) i meningitis (zapaljenje moždanih ovojnica).

Pored ove groznice, ukoliko je veći broj ujeda u pitanju i ukoliko su otoci izraženi i svrab jak, moguće je da se razvija alergijska reakcija. U tom slučaju treba potražiti medicinsku pomoć, jer se takva stanja ne mogu tretirati „na svoju ruku“ u kućnim uslovima.

S druge strane, sa svakim izlaskom u prirodu postoji mogućnost i ujeda krpelja. Krpelj iz roda Ixodes koji je zaražen bakterijom Boreliom burgdorferi po izbacivanju želudačnog sadržaja prilikom ujeda čoveka, može izazvati Lajmsku bolest. Bolest prolazi kroz ranu i kasnu fazu i ukupno 3 stadijuma. Stadijum I rane faze karakteriše se pojavom ovalnog crvenila po koži, koje postaje beličasto u centru i širi se i naziva se Erythema migrans. Najčešće nastaje od 3. dana do 8. nedelje po ujedu krpelja. U stadijumu II rane faze pojavljuju se opšti simptomi slični gripu, osećaj toplote, kao i uvećanje limfnih čvorova. Od 2–8. nedelje mogu se razviti ozbiljnije komplikacije, tipa meningtisa (zapaljenja moždanica), AV bloka i miokarditisa, kao i simptomi migrirajućih artralgija i mijalgija (bolovi u zglobovima i mišićima). U kasnoj fazi, tj stadijumu III bolesti, godinu dana nakon infekcije, javljaju se brojni neurološki, reumatološki i dermatološki ispadi i tad je lečenje znatno teže.

Šta raditi ukoliko ste pazili, ali vas ipak ujede krpelj? Prvenstveno, nemojte ga nikako vaditi sami. Čak i da krpelj nije zaražen i ne prenosi Lajmsku bolest, prilikom nestručne ekstrakcje može doći do zaostatka pojedinih delova krpelja u koži i nastati infekcija. Nikako ne treba sipati tečnosti, tipa alkohola ili ulja na krpelja, pošto ga to može isprovocirati da izbaci potencijalno infektivni želudačni sadržaj. Jedina prava odluka je potražiti pomoć stručnog lica, koje će vam pomoći na najbezbedniji mogući način.


Piše: Aleksandra Radosavljević, lekar opšte medicine i specijalizant dermatovenerologije

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,352PratilacaLajkuj
4,211PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub