Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Доњи Милановац, Мајданпек и Кладово на заједничком књижевном представљању у Народној библиотеци Србије
Промоција књиге „Легенде, митови и народни обичаји Ђердапа” у Народној библиотеци Србије

Доњи Милановац, Мајданпек и Кладово на заједничком књижевном представљању у Народној библиотеци Србије

На позив Народне библиотеке Србије, у понедељак, 2. децембра са почетком у 18 часова у Центру словенских култура Народне библиотеке Србије, одржаће се промоција књиге „Легенде, митови и народни обичаји Ђердапа” ауторског тима кога чине Јелена Бујдић Кречковић из Доњег Милановца и Александар Репеџић из Мајданпека.

Модератори промоције су Беба Станковић из Народне библиотеке Србије и Жаклина Николић, директор библиотеке у Кладову.

О књизи која је до сада промовисана само у Мајданпеку и Кладову:
 
„Чини се да нема предела и насеља у Србији у којима се, како се то сликовито каже, с колена на колено, не преносе предања из ближе и даље прошлости”. Уводећи читаоца у штиво, управо овом реченицом аутори књиге „Легенде, митови и народни обичаји Ђердапа” Јелена Бујдић Кречковић и Александар Репеџић, почели су своје писано казивање сажето у публикацији, која је представљена Мајданпечанима. Намера им је била да богато фоклорно наслеђе из форме усменог казивања, преточе у писану реч. Тако ће генерацијама које долазе корице ове књиге сачувати легенде и митове о Гвозденим вратима Атлантиде, Гирдапу, Шумској мајци, Змају, Русалкама, Суђеницама, Вили Равијојли, Баба кају, легенду о Златном језеру.

Ова књига, делом је продукт теренског рада посленика мајданпечке завичајне установе и представља својеврсни књижевни водич кроз чудесни свет Ђердапа.

„Пред читаоцем је књига умешно написана али, по природи ствари, недописана. Управо би ове приче могле да буду подстрек неким будућим истраживачима ђердапског краја да их до краја истраже и да вековитом низу интерпретација додају неку нову и аутентичну. Ова књига је допринос томе циљу и верујем да ће стога и своју мисију остварити.”

Александар Репеџић (1984)

Етнолог-антрополог. Дипломирао на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Као вршилац дужности директора Музеја у Мајданпеку остварио више сарадња како са домаћим тако и иностраним научним институцијама и музејима. Стални сарадник Балканолошког института на Српској академији наука и уметности од 2004 године. Члан нациналног координационог комитета Србије за организацију међународног дана светлости. Аутор више самосталних изложби и предевања о народној традицији источне Србије, изложба „ Нека га пронађу по светлости свеће“ била је представљена на осамдесет трећем Вуковом сабору у Тршићу, коаутор публикације „Митови, легенде и народни обичаји Ђердапа“(идавач: Музеј у Мајданпеку), аутор публикације „Мума Падури“ (издавач: Центар за културу Вељко Дугошевић у Кучеву), аутор путописног рада „Мафахабл – село среће“ (Фолклористика), сарадник на више документарних филмова.

Јелена Бујдић Кречковић

Новинар, одговорни уредник у некадашњој Радио телевизији Мајданпек, дописник дневног листа „Данас”, часописа „Бизнис и финансије”, специјализованих туристичких ревија у Србији. Осим бројних пропагандних, пре свега туристичких материјала, аутор туристичког водича „Националног парка Ђердап: Чудесна природна и културна баштина”, аутор „Укуса Ђердапа” награђеног 2012. године Туристичким цветом, највишим признањем Туристичке организације Србије, заједно са Александром Репеџићем аутор „Легенди, митова и народних обичаја Ђердапа”.

Можда ће Вас занимати

Промоција романа „Град бола” у Радул-беговом конаку у Зајечару

Промоција романа „Град бола” у Радул-беговом конаку

У уторак, 13. октобра у Радул-беговом конаку биће приређена промоција књиге „Град бола” аутора Метија …

Библиотека „Центар за културу” Кладово и ове године богатим програмом обележава Дечију недељу

Библиотека „Центар за културу” Кладово традиционално обележава Дечију недељу програмом који их анимира и приближава …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница