Timočka Timočka
Početna / Vesti / Donji Milanovac, Majdanpek i Kladovo na zajedničkom književnom predstavljanju u Narodnoj biblioteci Srbije
Promocija knjige „Legende, mitovi i narodni običaji Đerdapa” u Narodnoj biblioteci Srbije

Donji Milanovac, Majdanpek i Kladovo na zajedničkom književnom predstavljanju u Narodnoj biblioteci Srbije

Na poziv Narodne biblioteke Srbije, u ponedeljak, 2. decembra sa početkom u 18 časova u Centru slovenskih kultura Narodne biblioteke Srbije, održaće se promocija knjige „Legende, mitovi i narodni običaji Đerdapa” autorskog tima koga čine Jelena Bujdić Krečković iz Donjeg Milanovca i Aleksandar Repedžić iz Majdanpeka.

Moderatori promocije su Beba Stanković iz Narodne biblioteke Srbije i Žaklina Nikolić, direktor biblioteke u Kladovu.

O knjizi koja je do sada promovisana samo u Majdanpeku i Kladovu:
 
„Čini se da nema predela i naselja u Srbiji u kojima se, kako se to slikovito kaže, s kolena na koleno, ne prenose predanja iz bliže i dalje prošlosti”. Uvodeći čitaoca u štivo, upravo ovom rečenicom autori knjige „Legende, mitovi i narodni običaji Đerdapa” Jelena Bujdić Krečković i Aleksandar Repedžić, počeli su svoje pisano kazivanje sažeto u publikaciji, koja je predstavljena Majdanpečanima. Namera im je bila da bogato foklorno nasleđe iz forme usmenog kazivanja, pretoče u pisanu reč. Tako će generacijama koje dolaze korice ove knjige sačuvati legende i mitove o Gvozdenim vratima Atlantide, Girdapu, Šumskoj majci, Zmaju, Rusalkama, Suđenicama, Vili Ravijojli, Baba kaju, legendu o Zlatnom jezeru.

Ova knjiga, delom je produkt terenskog rada poslenika majdanpečke zavičajne ustanove i predstavlja svojevrsni književni vodič kroz čudesni svet Đerdapa.

„Pred čitaocem je knjiga umešno napisana ali, po prirodi stvari, nedopisana. Upravo bi ove priče mogle da budu podstrek nekim budućim istraživačima đerdapskog kraja da ih do kraja istraže i da vekovitom nizu interpretacija dodaju neku novu i autentičnu. Ova knjiga je doprinos tome cilju i verujem da će stoga i svoju misiju ostvariti.”

Aleksandar Repedžić (1984)

Etnolog-antropolog. Diplomirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao vršilac dužnosti direktora Muzeja u Majdanpeku ostvario više saradnja kako sa domaćim tako i inostranim naučnim institucijama i muzejima. Stalni saradnik Balkanološkog instituta na Srpskoj akademiji nauka i umetnosti od 2004 godine. Član nacinalnog koordinacionog komiteta Srbije za organizaciju međunarodnog dana svetlosti. Autor više samostalnih izložbi i predevanja o narodnoj tradiciji istočne Srbije, izložba „ Neka ga pronađu po svetlosti sveće“ bila je predstavljena na osamdeset trećem Vukovom saboru u Tršiću, koautor publikacije „Mitovi, legende i narodni običaji Đerdapa“(idavač: Muzej u Majdanpeku), autor publikacije „Muma Paduri“ (izdavač: Centar za kulturu Veljko Dugošević u Kučevu), autor putopisnog rada „Mafahabl – selo sreće“ (Folkloristika), saradnik na više dokumentarnih filmova.

Jelena Bujdić Krečković

Novinar, odgovorni urednik u nekadašnjoj Radio televiziji Majdanpek, dopisnik dnevnog lista „Danas”, časopisa „Biznis i finansije”, specijalizovanih turističkih revija u Srbiji. Osim brojnih propagandnih, pre svega turističkih materijala, autor turističkog vodiča „Nacionalnog parka Đerdap: Čudesna prirodna i kulturna baština”, autor „Ukusa Đerdapa” nagrađenog 2012. godine Turističkim cvetom, najvišim priznanjem Turističke organizacije Srbije, zajedno sa Aleksandrom Repedžićem autor „Legendi, mitova i narodnih običaja Đerdapa”.

Možda će Vas zanimati

22. regionalna manifestacija „Noć knjige”

22. regionalna manifestacija „Noć knjige”: Od jutra do mraka – tri dana

22. regionalna manifestacija „Noć knjige” biće održana, uz malo odlaganje i u skladu sa okolnostima, …

Manifestacija „Dvostruko sletanje na Lepenskom viru”

Doživite „Dvostruko svitanje na Lepenskom viru”

Na arheološkom lokalitetu „Lepenski vir” danas, 20. juna, po prvi put biće organizovana kulturna manifestacija …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica