Timočka KrajinaBorEpidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 15.12.2020.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 15.12.2020.

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – utorak, 15.12.2020.

ZAJEČAR

Na osnovu 126 novoobrađenih PCR i AG uzoraka, u poslednja 24 časa, na teritoriji grada Zaječara evidentirano je još 29, novih, COVID-19 pozitivnih lica (23% od broja testiranih).

Od ovog broja 16 osoba su ženskog i 13 muškog pola, starosti od 7 do 77 godina života.

Urađeno je i 7 kontrolnih testova i jedna osoba je i dalje pozitivna na prisustvo virusa.

Broj danas uzorkovanih je 43 od čega 14 komercijalnih.

Od početka pandemije obrađeno je ukupno 9.568 PCR i AG uzoraka dok se rezultati čekaju za još 82 ranije testiranih.

Do sada je oboljevanje od COVID-19 infekcije potvrđeno kod 2.016 građana Zaječara (989 ženskog i 1027 muškog pola).

Od ovog broja, kod 1.419 osobe više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima).

Na Infektivnom odeljenju smešteno je 48 pacijenata (8 prijema i 1 otpust), a na Grudnom odeljenju 49 pacijenata (6 prijema i 2 otpusta) i na Odeljenju produženog lečenja 16 pacijenata (4 prijema i 4 otpuštenih).

Nema pacijenata transportovanih u druge zdravstvene ustanove.

Na kiseoničkoj potpori je 61 pacijent, na sva tri odeljenja, ZC „Zaječar” koja su u kovid sistemu.

Tokom poslednja 24 sata, nažalost, zabeležena su i tri smrtna slučaja (na Infektivnom odeljenju ZC „Zaječar” dva i na Grudnom odeljenju jedan), kao posledica infekcije ovim virusom.

Na sva tri odeljenja preostalo je još 6 slobodnih mesta za smeštaj COVID-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije.

Ostali oboleli (njih preko 600), bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, su u izolaciji i na kućnom lečenju.

BOR

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok” u Zaječaru, od poslednjih informacija u Boru se oporavila 71 osoba, dok je zabeleženo sedam novih slučajeva virusa, što znači da je 802 ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije na teritoriji grada.

Direktor Doma zdravlja u Boru, dr Vesna Radosavljević, kaže da je broj pregleda pacijenata koji se javljaju sa potencijalnim simptomima virusa znatno manji i da je neophodno da se građani i u narednom periodu pridržavaju propisanih mera.

U ambulanti „Metalurg” juče je obavljeno 57 prvih pregleda, a u „Rudaru” je zabeleženo 89 kontrolnih pregleda. Na kovid odeljenjima gradske Opšte bolnice trenutno je 100 hospitalizovanih lica, od čega je 79 pozitivno, dok je na respiratoru sedmoro bolesnika.

NEGOTIN

Prema današnjim podacima Zdravstvenog centra „Negotin”, broj građana sa teritorije opštine Negotin kojima je potvrđeno prisustvo korona virusa, povećan je za 20 (33%), a ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva virusne infekcije iznosi 612.

Od obrađenih 60 testova (59 antigenskih i 1 PCR), pozitivni nalazi su potvrđeni kod 20 pacijenata, od kojih je osam osoba ženskog pola, starosti od 30 do 66 godina, i 12 osoba muškog pola, starosne dobi od 20 do 72 godine.

U poslednja 24 časa u kovid ambulanti je obavljeno 89 pregleda, 53 prvih i 36 kontrolnih. Na kovid odeljenjima ZC „Negotin”, na kojima se trenutno leči 51 pacijent, hospitalizovano je šest, tri su puštena na kućno lečenje, a jedan pacijent je upućen u tercijalnu ustanovu na dalje lečenje. Posteljnih mesta na negotinskim kovid odeljenjima ima 66, na grudnom odeljenju 22, internom 27 i neurologiji 17.

Od 490 zaposlenih u negotinskoj zdravstvenoj ustanovi na korona virus pozitivno je 87, od kojih su 67 medicinski radnici – 23 lekara, 38 medicinskih sestara, dva laboranta, jedan viši rendgen tehničar, jedan viši fizioterapeut i dva bolničara, kao i 20 nemedicinskih radnika.

U Službi radiologije, pored specijalizanta pred završnim ispitom iz radiologije, od danas radi i specijalista radiolog iz Opšte bolnice u Boru. Od vikenda na Odeljenju pneumoftiziologije dežuraće i pneumoftiziolog iz Sokobanje.

Od sedam hospitalizovanih zdravstvenih radnika, pet se leči u negotinskoj bolnici dok se dva leče u tercijalnim ustanovama u Beogradu i Nišu. Ostali radnici ZC „Negotin” nalaze se na kućnom lečenju.

KNJAŽEVAC

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok” Zaječar u prethodna 24 časa na području Knjaževca još 14 osoba je pozitivno na korona virus.

U referentnu laboratoriju 14. decembra upućeno je ukupno 12 PCR testova, a pozitivne rezultate imale su dve osobe – jedna ženska i jedna muška starosti 9, odnosno 49 godina.

U izveštaju se dodaje da je, na osnovu preseka stanja 15. decembra u 09:00 časova, za period od prethodna 24 časa, na području Knjaževca evidentirano 12 pozitivnih antigen testova od ukupno 49 testiranih osoba.

SOKOBANJA

Na teritoriji opštine Sokobanja trenutno je 164 aktivnih slučajeva zaraze virusom COVID-19.

Dnevno se u kovid ambulanti pregleda od 60–80 osoba sa simptomima karakterističnim za koronu, a polovina ili čak dve trećine od tog broja, budu pozitivne na ovaj virus.

Mnogi od pacijenata imaju upalu pluća i u tom slučaju lekari kovid ambulante takve pacijente uglavnom upućuju na bolničko lečenje, kako bi primili adekvatnu terapiju.

KLADOVO

Prema poslednjem izveštaju ZC „Kladovo”, broj aktivno zaraženih od korona virusa je 306.

Broj pacijenata sa težom kliničkom slikom, koji su upućeni na lečenje u kovid bolnice u Srbiji je 39.

Broj zaposlenih u ZC „Kladovo”koji odsustvuju sa posla zbog korone je 30, među kojima je 27 zaraženo, a 3 su u izolaciji.

MAJDANPEK

Znatno više kontrolnih od prvih pregleda evidentirano je tokom jučerašnjeg dana u kovid ambulantama Doma zdravlja u Majdanpeku, gde je 59 pacijenata došlo na kontrolni, a 15 na prvi pregled.

Registrovano je sedam slučajeva upale pluća, testirana su 32 pacijenta i kod 13 je potvrđeno prisustvo virusa.

Izlečeno je 29 obolelih, pa je na području majdanpečke opštine 149 lica aktivno zaraženo kovidom, a među njima je troje zdrastvenih radnika.

Trenutno je u tercijarnim zdravstvenim ustanovama van Majdanpeka, hospitalizovano 15 pacijenata, a na kućnom lečenju nakon otpusta nalazi se devet bolesnika.

U trećem talasu inficirano je 413 osoba, do sada je izlečeno 256, a od posledica virusa preminulo osam pacijenata.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,123PratilacaLajkuj
4,154PratilacaZaprati
1,245PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx