Timočka KrajinaBorEpidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 24.12.2020.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 24.12.2020.

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – četvrtak, 24.12.2020.

ZAJEČAR

Na osnovu 114 novoobrađenih PCR i AG uzoraka, u poslednja 24 časa, na teritoriji grada Zaječara evidentirano je još 41, novih, COVID-19 pozitivnih slučajeva (36% od broja testiranih).

Od ovog broja 19 osoba su ženskog i 22 muškog pola, starosti od 14 do 81 godine života.

Urađeno je i 16 kontrolnih testova i dve osobe su, i dalje, pozitivne na prisustvo virusa.

Od početka pandemije obrađeno je ukupno 10.473 PCR i AG uzoraka dok se rezultati čekaju za još 84 ranije testiranih.

Do sada je oboljevanje od COVID-19 infekcije potvrđeno kod 2.277 građana Zaječara (1.106 ženskog i 1.171 muškog pola).

Od ovog broja, kod 1.871 osobe više nema znakova infekcije na testiranju (smatraju se izlečenima).

Na Infektivnom odeljenju smešteno je 49 pacijenata (4 prijema i 10 otpusta), a na Grudnom odeljenju 46 pacijenata (4 prijema i 1 otpust) i na Odeljenju produženog lečenja 15 pacijenata (1 prijem i 0 otpusta).

Jedan pacijent transportovan je u KC „Niš”.

Na kiseoničkoj potpori je 57 pacijenata, na sva tri odeljenja, ZC „Zaječar” koja su u kovid sistemu.

Tokom poslednja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva od COVID-19 infekcije u ZC „Zaječar”.

Na sva tri odeljenja preostalo je još 10 slobodnih mesta za smeštaj COVID-19 inficiranih osoba koje su u stanju neophodne hospitalizacije.

Ostali oboleli, bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, su u izolaciji i na kućnom lečenju.

BOR

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok” u Zaječaru od poslednjih informacija u Boru su se oporavile 54 osobe, a zabeleženo je 27 novih slučajeva korona virusa, što znači da je 594 ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije na teritoriji grada.

Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Boru hospitalizovano je 85 bolesnika, od kojih je 74 pozitivno na virus.

U toku jučerašnjeg dana u kovid ambulantu „Metalurg” javilo se 39 pacijenata sa potencijalnim simptomima virusa, u ambulanti „Rudar” zabeleženo je 45 kontrolnih pregleda, dok su na prijemnim odeljenjima gradske bolnice zabeležena 84 pregleda.

Na čekanju je 47 rezultata prethodno uzetih briseva.

NEGOTIN

Prema današnjim podacima Zdravstvenog centra „Negotin”, od 65 obrađenih testova (39 antigen i 26 PCR) pozitivan nalaz je registrovan kod 11 osoba, što čini 16,9 procenata testiranih.

Virus je potvrđen kod dve osobe muškog pola, starosne dobi od 20 i 59 godina, i devet osoba ženskog pola, starosti od 42 do 81 godine.

Od virusne infekcije oporavio se 41 pacijent.

U prethodna 24 časa u kovid ambulanti je obavljeno 89 pregleda, od kojih su 47 prvi, a 42 kontrolni.

Na kovid odeljenjima ZC „Negotin”, na kojima se trenutno leči 59 pacijenata, u prethodna 24 časa hospitalizovano je četiri, tri pacijenta otpuštena su na kućno lečenje, a dva su upućena na lečenje u tercijalnu ustanovu.

U opštini Negotin ukupan broj aktivnih slučajeva je 584.

KNJAŽEVAC

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok” Zaječar na području Knjaževca u prethodna 24 časa urađeno je 39 antigen testova, a pozitivni rezultati evidentirani su u 11 slučajeva.

Istovremeno, u referentnu laboratoriju upućena su dva PCR testa osoba sa prebivalištem u opštini Knjaževac i oba su imala negativne rezultate – jedna osoba bila je prvi put negativna, dok je druga imala negativan nalaz na kontrolnom testu.

U pomenutom 24-časovnom periodu Zdravstveni centar „Knjaževac” nije radio PCR testove.

SOKOBANJA

Na teritoriji opštine Sokobanja trenutno je 170 aktivnih slučajeva zaraze virusom COVID-19.

Od početka ove nedelje, opao je broj prvih pregleda, odnosno, znatno manje osoba javilo se sa simptomima karakterističnim za koronu.

Međutim, lekari sokobanjske kovid ambulante poručuju građanima da nastave da se pridržavaju propisanih mera zaštite poput nošenja zaštitnih maski, izbegavanja masovnog okupljanja i držanja distance jer se za sada jedino na taj način može sprečiti širenje zaraze.

Kako saznajemo iz ZC „Sokobanja”, među pacijentima ima obolelih sa veoma blagim simptomima ali i onih sa težom kliničkom slikom, odnosno upalom pluća.

KLADOVO

Od poslednjeg izveštaja Zdravstvenog centra Kladovo (23. decembra) u opštini Kladovo korona virus potvrđen je kod još 21 osobe, dok se oporavilo 7 pacijenata.

Od početka epidemije do sada je na teritoriji opštine Kladovo inficirano 1.170 osoba, od posledica zaraze korona virusom oporavila su se 863, dok je preminulo 37 pacijenata.

U opštini Kladovo aktivno pozitivno je 270 osoba, od ukupnog broja trenutno inficiranih 41 pacijent leči se u tercijarnim ustanovama dodaje se u izveštaju ZC „Kladovo” u kojem je 16 zdravstvenih radnika aktivno pozitivno na COVID-19 dok je desetoro zaposlenih u izolaciji.

Iz zdravstvenog centra podsećaju meštane da će u petak raditi sektorske ambulante u naseljima Korbovo i Podvrška.

MAJDANPEK

U Domu zdravlja u Majdanpeku beleže upola manji broj novoinficiranih u poređenju sa prethodnim izveštajem.

Naime, juče je od 33 testirane osobe, prisustvo virusa potvrđeno kod 10 lica, u kovid ambulantama je obavljeno 11 prvih i 45 kontrolnih pregleda i kod deset pacijenta je dijagnostikovana pneumonija, a jedan bolesnik je preminuo od posledica virusa.

Aktivno zaraženo virusom COVID-19 je 146 osoba i među njima su dva zdravstvena radnika. U tercijarnim zdravstvenim ustanovama je hospitalizovano 12 pacijenata, a na kućnom lečenju nakon otpusta je 13 bolesnika.

U trećem talasu zaraženo je 527 osoba, do sada je izlečena 371, a od posledica virusne infekcije preminulo je 11 pacijenta.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,123PratilacaLajkuj
4,154PratilacaZaprati
1,245PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx