ВестиЕво да ли бријање интимне зоне стварно повећава ризик од полних болести

Ево да ли бријање интимне зоне стварно повећава ризик од полних болести

Девојка брије ноге у кади
Фото: Shutterstock, илустрација

Сигурно сте и ви већ чули да бријање интимне зоне повећава ризик од полно преносивих болести — ево да ли је то истина.

Уколико и ви, као већина жена (83 одсто њих) бријете интимну зону, ево добрих вести — тиме се не повећава ризик од полно преносивих болести. Научна студија није нашла везу између уклањања стидних длачица и повећаног ризика од хламидије или гонореје.

То је у супротности са претходним истраживањем из 2016. години, које је показало да се уклањањем стидних длачица повећава ризик од полно преносивих болести.

Међутим, у новој студији коју је спровео Универзитет у Охају, више од 200 студенткиња одговорило је на питања о сређивању интимне зоне и сексуалној активности. Оне су такође тестиране на гонореју и хламидију, две најчешће бактеријске полне болести.

Готово све учеснице (98 одсто) пријавиле су да су у неком тренутку уклањање длачице са интимне зоне, а њих 54 одсто каже да их је бријало најмање два пута недељно у протеклих годину дана, док је 18 одсто то урадило барем шест пута у претходних месец дана — што је знатно чешће него што то раде просечне жене.

Око десет одсто учесница студије било је позитивно на хламидију или гонореју, али је утврђено да жене које често брију стидне длачице нису ништа склоније овим полним болестима у односу на друге жене.

Иначе, студија из 2016. године чији су резултати показали да бријање интимне зоне за 80 одсто повећава ризик од полних болести, не може се узети као меродавна јер нису рађени тестови на полне болести, већ су учесници пријављивали сами да ли имају полне болести.

Свакако, и научници су тада изјавили да не могу са сигурношћу да тврде да постоји директна веза између бријања интимне зоне и полних болести.

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб