Тимочка КрајинаЗајечарГрадоначелник Зајечара Бошко Ничић приредио пријем за директорку Архива Босне и Херцеговине...

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић приредио пријем за директорку Архива Босне и Херцеговине Данијелу Мрду и директора зајечарског Архива Велибора Тодорова

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић приредио пријем за директорку Архива Босне и Херцеговине Данијелу Мрду и директора зајечарског Архива Велибора Тодорова

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић приредио пријем у салону Градске управе Зајечар, за директорку Архива Босне и Херцеговине Данијелу Мрду и директора зајечарског Архива Велибора Тодорова, као и за проф. др Драга Мастиловића – директора Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву.

Пријем је приређен поводом отварања изложбе Архива Босне и Херцеговине под насловом „Сарајевски атентат – историјски контекст у свјетлу докумената Архива Босне и Херцеговине“, аутора мр Данијеле Мрде – директора Архива БиХ, и коаутора Синише Домазета и Сандре Билетић.

Данијела Мрда – директорка Архива Босне и Херцеговине

„Захваљујем се уваженом градоначелнику Ничићу на топлој добродошлици и директору зајечарског Архива Велибору Тодорову. Остварени су заиста добри предуслови за сарадњу. Колега директор Државног архива Србије Перишић и ја лично дајемо пуну афирмацију пројектима од интереса за обе земље, посебно када је историјски контекст, историје Срба и других народа представља нераскидиву везу. Атентат у Сарајеву је прича коју и дан данас историчари савремене историје истражују, тим више што је тај догађај можда и најважнији догађај за историју савремене Европе. Ти процеси се и данас анализирају и мени се чини да у историјском контексту неке чињенице треба освестити и на прави начин изнети на светлост дана. У овој изложби, чија сам и ја ауторка, покушали смо да данашњој јавности у светлу докумената Архива Босне и Херцеговине на прави начин изнесемо тачне податке, јер они заиста почивају на документу. Биће приказано све оно што се догађало у Сарајеву непосредно пре Сарајевског атентата, на дан атентата и све оно што се догодило у Сарајеву после самог атентата, што је свакако имало значајан и стравичан резултат по Србе који су живели у Сарајеву тог дана као и наредних. Ова изложба биће драгоцена да освестимо чињенице које до сада нисте знали, али исто тако ово је наш покушај да спречимо историјски ревизионизам, који се све више дешава, не само у Србији и Босни и Херцеговини, већ и у Европи и свету“ нагласила је мр Данијела Мрда, директорке Архива БиХ.

Велибор Тодоров – директор Историјског архива „Тимочка Крајина” Зајечар

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић изразио је задовољство поводом будуће сарадње Архива Босне и Херцеговине и Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар.

Бошко Ничић – градоначелник Зајечара

„Попричали смо о неким историјским стварима која имају везе и са садашњим. Разговарали смо и о тесној сарадњи и братимљењу два арихва – Архива Босне и Херцеговине и Историјског архива ‘Тимочка крајина’ Зајечар. Поред ових догађаја, како сам информисан, у новембру ће бити једна изложба у Сарајеву, где ће бити приказана Тимочка дивизија, која је учествовала у ослобађању Сарајева. Мени ће бити велико задовољство да као градоначелник Зајечара присуствујем отварању те изложбе и да се том приликом сретнем са колегом градоначелником Источног Сарајева и да направимо још једну велику сарадњу“ поручио је Ничић.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић приредио пријем за директорку Архива Босне и Херцеговине Данијелу Мрду и директора зајечарског Архива Велибора Тодорова

У зајечарском Архиву у среду 6. марта 2024. биће представљена и књига др Мирослава Перишића, директора Државног архива Србије, под насловом „Сарајевски атентат – повратак документима“. Такође, у оквиру програма биће потписане Смернице о научној и културној сарадњи између Архива Босне и Херцеговине и Историјског архива „Тимочка крајина“ Зајечар. Програм у зајечарском Архиву почиње у 13:00 сати.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб