Тимочка КрајинаЗајечарИзложба „Како памтимо владаре?” свечано отворена у зајечарском музеју (ФОТО + ВИДЕО)

Изложба „Како памтимо владаре?” свечано отворена у зајечарском музеју (ФОТО + ВИДЕО)

Изложба „Како памтимо владаре?” свечано отворена у зајечарском музеју

У Народном музеју „Зајечар” поводом Дана државности Републике Србије данас је свечано отворена изложба „Како памтимо владаре?”.

Изложба „Како памтимо владаре?” свечано отворена у зајечарском музеју

Изложбу је свечано отворио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

Изложба „Како памтимо владаре?” свечано отворена у зајечарском музеју

Том приликом је истакао да је источна Србија дала немерљив допринос васкрсу српске државности. Своје животе у ослободилачким ратовима почетком 19. века је дало хиљаде људи из три пука и чувене Тимочке дивизије, а један од највећих српских јунака био је Хајдук Вељко Петровић, пореклом из околине Зајечара.

Никола Селаковић – министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања РС

„У тим борбама овај овде крај Србије – Тимочка Крајина, Вељкова Крајина, дала је изузетно велики допринос. У самом Првом српском устанку један од највећих српских јунака свих времена, како га описује Вук Стефановић Караџић у својим списима, Хајдук Вељко Петровић, по роду можемо да кажемо Зајечарац, из Леновца овде надомак Зајечара, својим јунаштвом дао је невероватан допринос том освешћивању српског народа и васкрсу српске државности. У потоњим бојевима који су вођени на политичко-дипломатском плану велики људи овога краја попут Николе Пашића, можемо слободно рећи најистакнутијег, најпроминентнијег српског политичара 19. и 20. века, дао је немерљив допринос уобличавању српске државности. Није то био само велики Никола Пашић, био је ту и Ђорђе Генчић, Аца Стефановић, дакле Зајечарци и Тимочани дали су велики допринос томе. Оно што не смемо никако да заборавимо јесте немерљив допринос бројен хиљадама људских живота, који су војници три пука српске војске, а чињеница да су три пука била мобилисана у три позива на подручју од Кладова, па до Тресибабе, дакле у Неготину, Зајечару, Књажевцу и изузетно висок допринос Тимочке дивизије у ратовима за ослобођење и уједињење, један су од разлога зашто смо данас на овој изложби”, рекао је Селаковић.

Епископ тимочки Иларион – Епархија тимочка

Његово преосвештенство Епископ тимочки Иларион је подвукао да је ова изложба изузетна част јер се поклапа са оснивањем Епархије тимочке пре 190 година. Циљ и цркве и државе је да очувају допринос народа и идентитета културног и духовног стваралаштва ид а се формира једна здрава перспектива забудућност Србије.

Вујадин Милошевић – директор Народног музеја „Зајечар”

Изложба обухвата представе 25 докумената и фотографија Обреновића из Кабинета графике Народног музеја Србије. Како је истакао директор музеја у Зајечару Вујадин Милошевић, изложба се односи на конструкцију владарског идентитета кроз свест владара да се у 19. веку кроз портрете и графике подиже национални дух и идентитет.

Изложба „Како памтимо владаре?” свечано отворена у зајечарском музеју

Изложба „Како памтимо владаре?” свечано отворена у зајечарском музеју

Пре почетка изложбе министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић посетио је и ГУ Зајечар, где је разговарао са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем. Састанку је присуствовао и Његово преосвештенство Епископ тимочки Иларион.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб