Изложба Олимпијског комитета Србије „Пут правих вредности” отворена на Феликс Ромулијани (ФОТО + ВИДЕО)

Изложба Олимпијског комитета Србије „Пут правих вредности” отворена на Феликс Ромулијани

На локалитету Феликс Ромулијана, код Зајечара, отворена је изложба Олимпијског комитета Србије под називом „Пут правих вредности”.

Изложбу, која има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом Олимпијског покрета у Србији, посетиоци ће моћи да погледају до 6. маја 2024. године.

Изложба Олимпијског комитета Србије „Пут правих вредности” отворена на Феликс Ромулијани

На изложби је представљен настанак олимпизма у Србији, као и хронологија учешћа српских олимпијаца на Летњим олимпијским играма од 1912. до 2020. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима делегација, као и мање познате занимљивости у вези са Играма.

Помоћник градоначелника Зајечара за омладину и спорт Милан Станковић истакао је да је ова изложба само још један доказ успешне сарадње града Зајечара и Олимпијског комитета, која траје годинама.

Милан Станковић – помоћник градоначелника Зајечара за омладину и спорт

„Ово је прилика да приближимо ову тему и деци, а не само нашим суграђанима, већ свима онима који свакодневно долазе овде. Спорт је наш бренд који нас је највише прославио и највише скренуо пажњу на нашу земљу, јер заиста имамо пуно врхунских спортиста. Ово је само још једно признање за Зајечар, када је у питању спорт, како што је раније Зајечар имао признање од Министарства омладине и спорта и од Спортског савеза Србије, а сада и од Олимпијског комитета који је препознао наш град. Поред осталих спортских манифестација и ова изложба је једно лепо признање за нас и једна успешна сарадња са Олимпијским комитетом”, поручио је Станковић.

Изложба Олимпијског комитета Србије „Пут правих вредности” отворена на Феликс Ромулијани

Изложбу „Пут правих вредности” на локалитету Феликс Ромулијана свечано је отворила џудисткиња Андреа Стојадинов, освајачица сребрне медаље на Европском првенству 2020.

Андреа Стојадинов – џудисткиња

„Музеји имају непроцењиву улогу у чувању нашег културног и историјског наслеђа и подсећању на срж нашег идентитета. Стога желим да изразим велику захвалност Народном музеју града Зајечара који је подржао организацију ове изложбе. Овај импозантни комплекс царских палата и резиденцијалних зграда из римског доба подсећа нас на величанствену и богату традицију која је красила ове крајеве. Баш као што су стари Римљани ценили снагу, издржљивост и заједништво, тако и ми данас кроз спорт и олимпизам проналазимо истинске вредности које обликују нашу заједницу”, рекла је Стојадинов.

Изложба Олимпијског комитета Србије „Пут правих вредности” отворена на Феликс Ромулијани

Сви који посете Феликс Ромулијану, имаће прилике да се упознају и са богатом историјом олимпијског спорта кроз ову изложбу.

Вујадин Милошевић – директор Народног музеја „Зајечар”

„У Олимпијској години, на иницијативу Олимпијског комитета Србије, постали смо део серије изложби. Ово је последња изложба пред Олимпијаду. Драго ми је и поносим се тиме што је Зајечар део ове организације. Значајна је изложба, једна ретроспектива олимпијског спорта од 1912. године до данас. Посетиоци ће у наредних месец дана имати прилику да виде све то када дођу на Ромулијану”, рекао је Вујадин Милошевић, директор Народног музеја у Зајечару.

Изложба Олимпијског комитета Србије „Пут правих вредности” отворена на Феликс Ромулијани

Ово је осмо издање изложбе „Пут правих вредности”. Изложба је први пут постављена 2021. године у Галерији Српске академије наука и уметности, након чега је исте године гостовала у Народном музеју града Зрењанина, у Галерији савремене уметности Народног музеја у Пожаревцу 2022. године, у Универзитетској галерији у Крагујевцу и у Изложбеном павиљону Универзитета у Новом Саду 2023. године, у Народном музеју у Смедеревској Паланци и у Народном музеју Крушевац ове године.