ВестиЈавна трибина „Ко нас (дез)информише?” у Зајечару

Јавна трибина „Ко нас (дез)информише?” у Зајечару

Јавна трибина „Ко нас (дез)информише?” — Омладински центар Зајечар

Зајечарска иницијатива у понедељак 23. децембра, организује још једну јавну расправу у оквиру серијала „Виталне дискусије”, под називом „Ко нас (дез)информише?” у зајечарском Омладинском центру.

Гости трибине биће Слободан Георгиев, уредник БИРН-а и Тања Максић, координаторка пројеката у БИРНУ-у, са којима ће водити разговор о медијској ситуацији и слободи медија у Србији, информисању грађана и утицају ових тема на целокупну друштвену ситуацију у земљи и живот грађана. Део разговора ће бити посвећен и ситуацији у Зајечару, пошто ће говорници представити резултате анализе садржаја програма медија подржаних у оквиру конкурса локалне самоуправе, коју су спровели током ове године.

Медији имају кључну улогу у информисању, али и едукацији грађана јер се грађани управо ослањају на њих док обликују своја мишљења и ставове према политичким актерима и темама. Одсуство истинитих информација, и све веће присуство дезинформација за последицу имају суштинску неинформисаност грађана, која не само да утиче на њихове политичке изборе, већ и поларизује друштво и јача неповерење у њему.

Какво је стање у Србији?

Према Индексу медијске писмености из 2018. године, Западни Балкан и Турска заузимају најнижу позицију у односу на 35 европских земаља, при чему Србија и Црна Гора бележе погоршање резултата у односу на претходне године. Сваки трећи напад на новинаре на Балкану догоди се у Србији. Од 2015. године забележена су 625 напада на медијске професионалце у региону, од чега је 221 забележен у Србији. Организација „Freedom House” је у извештају за 2018. годину објавила да је статус Србије из слободне промењен у земљу са ограниченом слободом, делом због погоршања медијске ситуације.

Отворена пристрасност (најблаже речено) доминантних медијских кућа, улога јавног сервиса, физички напади и претње новинарима и члановима њихових породица, неадекватне санкције, застрашивање, притисци – политички, финансијски, административни који резултирају у цензури и самоцензури, добри закони који се не примењују и лоши закони који се примењују, ограничен приступ информацијама, феномен таблоидизације друштва, нетранспарентност медијског власништва, нетранспарентно финансирање медија кроз јавне конкурсе на локалном нивоу, начин рада Регулаторног тела за електронске медије који се већ годинама уназад доводи у питање, атмосфера у којој владајуће структуре настоје да контролишу кључне изворе информација и у којој објективно и етичко новинарство постаје непожељно а независни новинари бивају етикетирани као издајници – теме су које бити дотакнуте током овог догађаја.

Почетак трибине је у 18:00 сати.

Трибина ће бити директно преношена на званичној Facebook страници Омладинског центра.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб