ВестиЈавна трибина „Пребројавање: Колико нас је?” у зајечарском Омладинском центру

Јавна трибина „Пребројавање: Колико нас је?” у зајечарском Омладинском центру

Јавна трибина „Пребројавање: Колико нас је?” у зајечарском Омладинском центру

У уторак, 4. фебруара, у Омладинском центру, биће одржана јавна трибина под називом „Пребројавање: Колико нас је?”.

У новом издању „Рашчивијавања”, формату који се бави актуелним темама од значаја за локалну заједницу, за ову прилику прикладно названим „Пребројавање: Колико нас је?” разговараће се о томе колико је људи у Зајечару остало, а колико наших суграђана је због лоше материјалне ситуације и недостатка перспективе отишло у иностранство у потрази за бољим животом? Колико је наших суграђана на привременом раду у Словачкој? Колико у Чешкој? Колико на Аљасци? Малти? Америци? Немачкој? Аустрији? Колико има њих, који не планирају да се врате у Србију и Зајечар?

Зашто све више људи мигрира из Србије, упркос уверавањима да је она економоски лидер у региону? Зашто људи који су радно способни, компетентни, напуштају Зајечар и Србију? Како утицати на ставове грађана о напуштању Зајечара? Какви их изазови чекају „под сунцем туђег неба“? Које су предности и мане рада и живота у иностранству?

Поред миграција, забрињавајући су и демографски подаци о негативном природном прираштају. Просечна старост је 46 година, а на подручју Зајечара живи око 13.000 пензионера. Сви ови показатељи опомињу и намећу питање: Каква будућност очекује Зајечар и његове грађане?

О овим и сродним питањима, водиће се разговор са гостима из релевантних струка и институција, као и са нашим суграђанима који имају дугогодишња искуства у раду ван граница Србије:

– Светлана Михајловић, начелница Одељења за посредовање Националне службе за запошљавање филијале Зајечар;
– др Миодраг Тодоровић, демограф;
– проф. др Весна Маџоски, етнолог и антрополог;
– Марко Павловић, економиста;
– Данијел Пајић, музичар.

Уредница и водитељка је Данијела Недељковић.

Почетак трибине је у 18:00 сати.

Сви који желе да уживо присуствују или учествују у дебати добродошли су у Омладински центар, а трибина ће бити директно преношена на званичној Facebook страници Омладинског центра.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,836ПратилацаЛајкуј
4,395ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб