ЈКП „Водовод” Зајечар: Саопштење поводом данашњег протестног скупа синдиката „Независност”

ЈКП „Водовод” Зајечар: Саопштење поводом данашњег протестног скупа синдиката „Независност”

Надлежни из ЈКП „Водовод” Зајечар упутили су саопштење јавности поводом данашњег протестног скупа синдиката „Независност” испред поменутог предузећа.

Саопштење преносимо у целости:

Поштовани,

Овом приликом обавештавамо јавност о следећем:

Да синдикат „Независност” који окупља десетак радника ЈКП „Водовод” већ дуже време води својеврсну хајку против в.д. директора Николе Шарчевића и да том приликом константно обмањује јавност покушавајући да дестабилизује рад јавног предузећа. Председник синдиката „Независност” Томислав Петковић потпомогнут опозиционим политичарима и на данашњем протесту је изнео бројне неистине о в.д. директору Шарчевићу и раду јавног предузећа а све само са једним циљем да прикрије многобројне злоупотребе бившег руководства које је ово предузеће довело до руба егзистенције.

Напомињемо да је в.д. директор Шарчевић поднео кривичне пријаве за злоупотребе које су извршене за време бившег руководства и да ћемо препустити истражним и правосудним органима да раде свој посао, и да нећемо јавно полемисати са синдикатом и „политичким покровитељима“ оличеним у покрету др Ненада Ристовића и осталим локалним букачима.

Овом приликом желимо једино да истакнемо следеће чињенице које јасно говоре о значају спречавања злоупотреба, али и позитивним ефектима пословања новог руководства:

1. У тренутку преузимања функције в.д. директора Николе Шарчевића 18.3.2019. године на свим текућим рачунима предузећа укупно се налазило 377.213,00 динара (када се одбију кредитна задужења). На датум 29.6.2021. године, „Водовод” располаже са 52.539.601,00 динара.

2. У тренутку преузимања 18.3.2019. године, запосленима у „Водоводу” каснила су два лична дохотка од око 28.000.000,00 динара. Последњих годину и по дана запослени плате примају редовно.

3. Од преузимања до данас ЈКП „Водовод” је у одржавање мреже, нову механизацију, опрему и ХТЗ опрему уложио више од 50.000.000,00 динара.

Ово је само део резулатата на које смо поносни, и до којих смо стигли преданим и тешким радом. На жалост, један број радника (мање од 10% од укупно запослених) окупљен око синдиката „Независност” је нов начин организације и поделе послова доживео као мобинг. Ти запослени су поднели многобројне пријаве, а као најочигледнији покушај опструкције рада „Водовода” издвајамо лажну пријаву од 1.4.2021. године о наводном злостављању и мобингу када је у „Водоводу” интервенисала интервентна јединица ПУ Зајечар да би се на крају испоставило да су сви наводи „мобингованих“ и сведока били неистинити. О томе говори чињеница да против в.д. директора Шарчевића после лажних пријава није поднета прекршајна као ни кривична пријава од стране надлежних органа.

Због свега тога упозоравамо јавност Зајечара и Србије да је једини циљ данашњег протеста притисак на судство и комисију за постављење директора ЈКП „Водовод”.