Timočka Timočka
Početna / Vesti / JOŠ JEDAN razlog da se LEGALIZUJE marihuana?!
Devojka pali džoint
Foto: Shutterstock, ilustracija

JOŠ JEDAN razlog da se LEGALIZUJE marihuana?!

Studija sprovedena u Americi pokazala je da legalizacija korišćenja marihuane u rekreativne svrhe smanjuje broj tinejdžera koji koriste marihuanu.

Korišćenje marihuane među mlađom populacijom u Americi je poraslo tokom proteklih godina, ali novo istraživanje pokazalo je da taj broj opada u onim saveznim državama u kojima je korišćenje marihuane u rekreativne svrhe legalizovano, prenosi CNN.

Zakoni kojima je u nekim saveznim državama legalizovana upotreba marihuane povezuju se sa padom od 8 odsto u broju srednjoškolaca koji su u istraživanju izjavili da su marihuanu koristili jednom u poslednjih 30 dana, i 9 odsto u grupi koja je marihuanu “tokom proteklih 30 dana koristila 10 puta ili više”, navodi se u studiji objavljenoj u medicinskom žurnalu JAMA Pediatrics u ponedeljak.

„Nismo utvrdili nikakav uticaj legalizacije u medicinske svrhe na tinejdžere, već dokaze mogućeg smanjenja broja uživalaca marihuane u ovoj starosnoj grupi kao posledice legalizacije u rekreativne svrhe”, želi da bude jasan Mark Anderson, profesor na Univerzitetu Montane, koji je autor studije.

Tokom istraživanja, analizirani su podaci od 1999. do 2017. godine, o više od 1,4 miliona srednjoškolaca, koji su prikupljani u godišnjim studijama o rizičnom ponašanju mladih Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Legalizacija marihuane
Foto: Shutterstock, ilustracija

Ali, još nema objašnjenja za ovakvu statistiku, a podaci novog istraživanja ne podudaraju se sa nekim ranijim studijama koje su pokazale da raširenost korišćenja marihuane među mladima ostaje na istom nivou, bez obzira na eventualne promene zakona u smeru legalizacije.

„Mislim da je veliko pitanje zašto procenti pokazuju to opadanje”, kaže Boni Halper-Felšer, profesor pedijatrije na Stenfordu, koja nije učestvovala u istraživanju.

Ona smatra da je jedno od mogućih objašnjenja to što je tinejdžerima teže da dođu do marihuane, onog trenutka kad legalizacijom dilere droge zamene licencirani distributeri koji zahtevaju dokaz da je osoba koja želi da kupi marihuanu punoletna.

„Možda sada, kad imate legalan način da kupite marihuanu više nema toliko ulične prodaje”, kaže ona. „A nadamo se da će legalni distributeri biti strogi u proveri starosti kupaca”.

U međuvremenu, podaci korišćenja samo marihuane među mladima u Americi kažu da je taj procenat sa 0,6% 1991. porastao na 6,3% u 2017, objavljeno je u Američkom žurnalu za javno zdravlje.

„Drugo otvoreno pitanje je da li mladi dobijaju jasnu poruku o činjenici da je korišćenje marihuane tokom adolescencije štetnije nego u odraslom dobu jer se mozak tada još razvija”, upozorava dr Halpern-Felšer.

Izvor:mondo.rs

Možda će Vas zanimati

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 24. februara u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 24. …

DokTok: Da li su osobe obolele od dijabetesa podložnije zarazi virusom COVID-19?

DokTok: Da li su osobe obolele od dijabetesa podložnije zarazi virusom COVID-19?

Dijabetes kao hronična, doživotna i progresivna bolest po toku ima deficit imunuglobulina i veći rizik …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica