VestiKako da vaš stari telefon upotrebite u automobilu

Kako da vaš stari telefon upotrebite u automobilu

Automobil, mobilni telefon
Foto: Pixabay, ilustracija

Ukoliko posedujete pametni telefon koji više ne koristite, postoji puno načina da mu date novu svrhu, a jedna od opcija je i njegova upotreba u automobilu.

Pametni telefoni imaju jako puno senzora koji mogu da prate i registruju lokaciju, temperaturu, zvuk, svetlost i brzinu kojom se krećete. Oni takođe poseduju kamere, koje su često odličnog kvaliteta. Sve ove funkcije mogu biti jako korisne za vozače. Na vama je samo da obezbedite USB kabl za punjenje telefona, besplatne softvere i da budete domišljati, pa ćete vaš stari smartfon moći da iskoristite na više načina u automobilu.

Naravno, preduslov je da je uređaj još uvek funkcionalan. Ako to nije slučaj, jedino vam preostaje da posetite radnje za otkup telefona, koje će vam ponuditi određenu svotu novca za vaš stari aparat, čak i u slučaju da je neispravan.

Pod pretpostavkom da vaš stari mobilni telefon još uvek radi, u tekstu koji sledi dajemo vam nekoliko ideja kako ga možete iskoristiti u vašem automobilu.

Pretvorite telefon u alarm

Možda ćete poželeti da dobijete upozorenje u slučaju da neko uđe u vaše vozilo ili ga pokrene bez vaše dozvole. Ukoliko imate bilo koji pametni telefon, potrebno je samo da instalirate besplatnu aplikaciju Haven.

Ovaj program koristi ugrađene senzore u vašem starom mobilnom telefonu kako bi evidentirao različita dešavanja. U podešavanjima aplikacije odaberite opciju da se alarm aktivira pri kretanju i izaberite osetljivost koja je neophodna za slanje upozorenja. Naravno, telefon – alarm mora biti povezan USB kablom na izvor napajanja ili da baterija uređaja bude napunjena.

Ostavite uključen telefon u vratima automobila ili u nekoj od pregrada gde će se uređaj pomeriti i aktivirati ako neko otvori vrata i sedne u auto. Ovo je sjajan način da vaš automobil dobije dodatni bezbednosni sistem. Aplikaciju možete konfigurisati tako da automatski oglasi alarm, pošalje SMS poruku na vaš broj, ili čak da napravi fotografije nakon detekcije pomeranja uređaja.

Haven takođe može da bude podešen da signalizira na vašem novom aparatu ako se desi neka provala. Na primer, ako neko razbije prozor kako bi opljačkao vaše vozilo, senzor buke registruje zvuk, uključuje alarm i šalje vam SMS poruku upozorenja.

Žena drži mobilni telefon u automobilu
Foto: Pixabay, ilustracija

Snimajte vašu vožnju

Svaki pametni telefon, pa i vaš stari uređaj, poseduje bar jednu kameru. Sve što vam je potrebno jesu softver i držač telefona – i vaš stari aparat možete očas posla pretvoriti u kameru za snimanje vožnje.

Jedan od najpopularnijih programa za ovu svrhu je Drive Recorder: A dash cam app. Preporučujemo vam da ubacite brzu SD memorijsku karticu koju vaš uređaj podržava, kako bi sačuvao zapise. Zatim postavite telefon u držač tako da se jasno na kameri uređaja vidi ono što se dešava na putu ispred vas. Na kraju, povežite aparat pomoću USB kabla sa napajanjem i pokrenite aplikaciju.

Ovo je veoma koristan način da upotrebite vaš stari mobilni telefon. Ukoliko dođe do nekih neželjenih situacija ili ne daj bože do saobraćajne nezgode, video snimak vam može koristiti kao dokazni materijal pri utvrđivanju krivice za nezgodu.

Ovde, međutim, treba napomenuti da mobilni telefon nije predviđen za snimanje dugih video zapisa. Može se pregrejati, bilo da snimate neprestano ili da vozite po toplom i sunčanom danu kada zraci sunca kroz vetrobransko staklo zrače direktno u telefon. Zato ga koristite isključivo tokom vožnje.

Ukoliko primetite da se uređaj ipak previše zagreva, verovatno je toliko star da procesor u njemu ne može da izdrži toliki broj informacija. U tom slučaju najbolja opcija je da probate da prodate stari telefon. Dovoljno je da u pretraživaču ukucate fraze poput: otkup telefona Beograd, Novi Sad ili Niš i lako ćete pronaći otkupljivače i dogovoriti se sa njima o proceni vrednosti vašeg uređaja.

Koristite stari telefon kako multimediju

Veliki broj ljudi koristi USB, priključen na stereo sistem u svom vozilu. Kada dođe vreme da dodate nove muzičke numere morate izvaditi flešku, priključiti je na laptop ili računar, ubaciti nove pesme i zatim ponovo vratiti u vozilo.

Postoji lakši način da ovo uradite – uz pomoć vašeg starog pametnog telefona. Dovoljno je da u vašem starom mobilnom uređaju dodate malo memorije (ukoliko je nemate dovoljno) i instalirate program WiFi File Transfer. Postavite u podešavanjima vašu Wi-Fi kućnu mrežu i zatim uključite aparat preko USB kabla u stereo sistem vašeg vozila.

Na ovaj način, sa bilo kog računara u kući možete proslediti podatke na vaš stari pametni telefon koji se nalazi u vozilu. Jedino je neophodno da se vaš automobil u tom trenutku nalazi u garaži, da je parkiran ispred stana/kuće ili na bilo kom mestu gde može da se uhvati signal za vaš kućni Wi-Fi.

Automobil, mobilni telefon, GPS
Foto: Pixabay, ilustracija

Pretvorite stari telefon u GPS uređaj

Vaš stari mobilni telefon takođe lako možete pretvoriti u pouzdani GPS uređaj. On vam može pomoći da pronađete najbolji ili najkraći put do željenog odredišta, ali i da pratite gde se automobil trenutno nalazi ukoliko ga date deci ili prijatelju na korišćenje.

Jednostavno instalirajte jednu od brojnih aplikacija koje možete naći u prodavnici aplikacija, postavite telefon u držač i priključite ga na izvor napajanja. Najpopularniji softver za navigaciju svakako je Google Maps, ali postoje i bojne druge korisne aplikacije.

Google Maps vam omogućava da pronađete put do cilja čak i kada niste na mreži. Dovoljno je da dok ste na mreži skinete mape za određena područja koja želite da posetite i da ih sačuvate u memoriji telefona.

Ne bacajte vaše stare pametne telefone! Ovo su samo neki od načina na koje ih možete iskoristiti i pritom uštedeti. Zašto biste kupovali kameru za snimanje putovanja ili novu GPS navigaciju kada za to možete iskoristiti mobilni uređaj? Budite praktični!

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,106PratilacaLajkuj
4,157PratilacaZaprati
1,246PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx