Timočka Timočka
Početna / Vesti / „Kazan Kult 2020” Kladovo: Muzički i filmski program “na krilima tradicije”
Manifestacija „Kazan Kult” Kladovo

„Kazan Kult 2020” Kladovo: Muzički i filmski program “na krilima tradicije”

Ovogodišnji „Kazan Kult” biće nastavljen danas, 29. avgusta od 18.00 časova na letnjoj pozornici biblioteke programom čuvara usmenih tradicija Podunavlja i istočne Srbije.

Ovom prilikom, uz zdravicu, predstaviće se izvorni orkestar KUD „Voja Čurić” iz Kobišnice sa svojim umetničkim rukovodiocem Jovanom Todorovićem i izvođači na starim narodnim instrumentima: okarini, duduku, listu i dobošu, kao i Stefan Radovanović iz Bora, instrumentalista na duduku, fruli i gajdama.

Radovanović je poznat kao dvostruki laureat takmičenja u izvornom muziciranju „Sabora frulaša Srbije” u Prislonici kod Čačka, dobitnik je prve nagrade na petom Festivalu vlaškog narodnog stvaralaštva „Omoljica” u kategoriji instrumentalista, a široj publici poznat je i kao učesnik TV serijala RTS-a „Šljivik” posvećenog očuvanju narodne tradicije.

Iz Kladova nastupaju vokalni solisti etno grupe „Grivna” OMŠ „Konstantin Babić”, Ivana Boldorac i Anđelina Jovanović i iz susednog sela Korbova, bračni par Dragana i Milun Ivašković.

Filmski program donosi dvadesetominutni etnološki film „Svirala od jedanaest pedalja” autorke Zdenke (Golubović) Tomić iz Negotina. Pre dve decenije na obroncima Deli Jovana u selu Plavna kod Negotina, Sergije Strainović je pred kamerom i ekipom lokalne televizije prikazao postupak izrade, čuvanja i demonstraciju izvođenja melodija na starom narodnom pastirskom instrumentu rikalu ili bušenu.

Ovaj film je proglašen za najbolje etnomuzikološko ostvarenje na Festivalu televizijskog etnološkog filma u Kučevu i nagrađen priznanjem „Srebrni pastir” 2001, kao i Specijalnom diplomom „Prohorski anđeo” na Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu 2001, Pohvalom Festivala udruženih radio i TV stanica Srbije u Sokobanji 2001. i dobitnik Grand prix Međunarodnog festivala „Paunovo pero” u Gospođincima 2005. godine.

Zdenka (Golubović) Tomić, novinar i dokumenarista radila je u periodu 1992–2009. kao novinar i urednik kulturno-zabavnog programa RTV „Krajina” Negotin. Autor je nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova. Sa Milomirkom Jovović priređivač je monografije „Sonja Savić – otvorena stranica” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i autor knjige „Kad bih mogao vreme da zaustavim” o legendarnom interpretatoru vlaškog melosa Slobodanu Domaćinoviću.

Manifestaciju „Kazan Kult” realizuje Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo uz sufinansiranje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i partnerstvo „Dunav festa Srbija” i uz nesebičnu pomoć Opštine Kladovo.

Možda će Vas zanimati

29. Festival „Dani Zorana Radmilovića” — Pres-konferencija

Počinju 29. „Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru

Festivala „Dani Zorana Radmilovića” najverovatnije će biti, uz poštovanje svih predviđenih mera zaštite od virusa …

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar: Interaktivna izložba „France eMotion”

Interaktivna izložba „France eMotion” u zaječarskom Istorijskom arhivu

Nastavljajući bogatu tradiciju srpsko-francuskih kulturnih odnosa, Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar, povodom 102. godišnjice oslobođenja …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica