Вести"КУЛТУРО, ЕВЕ МЕ": Несавесни грађани у насељу Краљевица крошње дрвета "окитили" смећем

„КУЛТУРО, ЕВЕ МЕ“: Несавесни грађани у насељу Краљевица крошње дрвета „окитили“ смећем

Да нам је еколошка свест још увек на не тако задовољавајућем нивоу, говори слика из зајечарског насеља Краљевица где су јелке „окићене“ кесама, остацима хране, али и по неким комадом гардеробе. Савесни станари који брину о животној средини у којој живе, пријавили су проблем са којим се не сусрећу први пут, а који је након ангажовања радника ЈКП „Тимок – одржавање” решен.

Надлежни апелују на грађане који живе у стамбеним зградама да смеће не бацају кроз прозор, већ тамо где му је место.

„Наша служба се константно сусреће са проблемом који стварају несавесни суграђани који смеће бацају кроз прозоре и терасе, уместо у контејнере. То нису чак ни папирићи, већ читаве кесе пуне смећа које заврше на зеленој површини или у овом случају на дрвету. У том случају је потребно ангажовати додатну механизацију да бисмо уклонили то смеће и ми се трудимо, да у складу са техничким могућностима и људским ресурсима, решавамо те проблеме”, истакла је Јасмина Басалић, шеф Службе „Зеленило”.

Како је напоменула, овакви проблеми се решавају иако нису у надлежности ЈКП „Тимок – одржавање”.

„Хидраулична корпа је повучена са других активности, попут послова замене јавне расвета, као и радник који ради на кошењу траве, орезивању, како би завршили овај посао, који и није у нашој надлежности, али с обзиром на то да се и не предвиђа да ће неко да баци смеће кроз прозор, терасу, и да ће оно да заврши на стаблу, није ни одређено ко би тај посао требало да ради. Тако да смо ми сада изашли у сусрет грађанима да уклонимо смеће са дрвета”.

Смеће које се баца тамо где му место није, осим што шаље ружну слику отежава и рад радника на одржавању травнатих површина.

„Када говоримо о одржавању травњака, смеће отежава и само кошење, и ми у сарадњи са Јавним стамбеним предузећем решавамо те проблеме, али се на жалост то стално понавља”, додала је Басалић.

Она је апеловала на све суграђане, посебно на оне који живе у стамбеним насељима, да смеће бацају у контејнере, а не кроз прозоре, да утичу на своје комшије, едукују децу о заштити животне средине како би простор где живимо био здравији и лепши.

Из ЈКП „Тимок – одржавање” подсећају грађане да се редовна активност прикупљања смећа на Краљевици и излетишту „Вањин јаз” спроводи два пута недељно, али да се, и поред великих напора радника, а због великог броја несавесних суграђана, смеће и даље може уочити тамо где му место није.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб