Мало и умерено облачно време, с дужим сунчаним интервалима

Град Зајечар – Људи шетају

У Србији мало и умерено облачно време с дужим сунчаним интервалима, а само се у брдско-планинским пределима јужне и југоисточне Србије уз више облачности преподне и средином дана понегде очекује слаба краткотрајна киша. На високим планинама краткотрајно очекује се и слаб снег. Дуваће слаб и умерен ветар, северозападни. Најнижа температура од 1 до 7, а највиша дневна од 13 до 17 степени.

У суботу ујутру очекује се слаб приземни мраз. Током дана биће мало топлије, преподне претежно сунчано, после подне уследиће постепено наоблачење, касније после подне с кишом у јужним, увече и у централним, а током ноћи и у већини осталих предела Србије. Затим се очекује умерено до потпуно облачно и поново хладније време с дневном температуром мало испод просека за овај период године, местимично с кишом и локалним пљусковима, а на високим планинама југозападне и јужне Србије повремено ће падати снег.

У Зајечару променљиво облачно, са кишом. Минимална температура 1, максимална дневна до 16 степени. Дуваће слаб ветар, западног правца. Сутра делимично облачно. Најнижа температура 3, највиша око 18 степени.

БИОМЕТЕОРОЛОШКА ПРОГНОЗА

Биометеоролошка ситуација може бити неповољна за срчане болеснике и особе које имају проблема са респираторним системом.

Метеоропатске реакције се могу јавити у виду поремећаја сна, променљивог расположења и главобоље.

Неопходна је додатна пажња у саобраћају.

АМСС

Ауто-мото савез Србије (АМСС) саопштио је да возаче у Србији очекују углавном суви коловози.

Саобраћај је умереног интензитета, поподне се очекују веће гужве.

У планинским пределима присутан је ризик од одрона, а опрез је неопходан на путевима кроз клисуре, тунеле и усеке.

У Тимочкој Крајини путеви су делимично влажни. Повремени ситни одрони могући су дуж свих нестабилних камених косина, у клисурама, усецима, засецима, најизраженији су на Ђердапској магистрали и у клисури Коренатац. 

  • До 30. јуна 2024. године, у периоду од 07:00 до 17:00 часова, изводиће се радови на рехабилитацији државног пута првог Б реда број 37, деоница Бор – Вражогрнац. У зони радова саобраћај ће се одвијати наизменичним пропуштањем возила и биће регулисан семафорима. Радови ће бити обезбеђени адекватном саобраћајном сигнализацијом и опремом.
  • Изводе се радови на државном путу II Б реда број 398, на деоници Брусничка петља – Брусник (од км 17+900 до км 24+750). Током извођења радова, саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила. Планирани завршетак радова је 1. јуна 2024. године. Радови су обезбеђени адекватном сабраћајном сигнализацијом и опремом.
  • Услед оштећења коловоза на снази је измена режима саобраћаја на државном путу II А реда број 222, деоница Кална-Јабучко Равниште, у близини Бабиног зуба. Саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила а постављена је привремена саобраћајна сигнализација као и баријере са знацима сужења коловоза и првенства пролаза.
  • Услед активирања клизишта на државном путу II Б реда број 396, деоница Поречки мост – Мироч, саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила. Моле се учесници у саобраћају да поштују постављену привремену саобраћајну сигнализацију и да прилагоде брзину кретања условима на путу.

Према последњим информацијама добијеним од Јавног предузећа „Путеви Србије”, на наплатним станицама на ауто-путевима у Србији нема задржавања возила.

Према информацијама Управе граничне полиције добијеним у 07:30 часова, на граничним прелазима на путничким терминалима нема дужих задржавања. На теретним терминалима на излазу из Србије задржавања: на Сремској Рачи 60 минута.