ВестиMeetUp на тему „Еразмус за младе предузетнике” у Простору за ПОМАК

MeetUp на тему „Еразмус за младе предузетнике” у Простору за ПОМАК

MeetUp „Еразмус за младе предузетнике” у Простору за ПОМАК

Тимочки омладински центар и Простор за ПОМАК у сарадњи са Развојним бизнис центром из Крагујевца организоваће у четвртак 31. октобра 2019. године MeetUp на тему „Еразмус за младе предузетнике”. Идеја овог догађаја је да приближи младима прилике и могућности које им пружа овај програм. MeetUp ће бити организован у Простору за ПОМАК, са почетком у 12 сати.

Ове године програм слави 10 година постојања, а до сада је на програму реализовано 7.000 размена.

Европски програм размене предузетнике „Еразмус за младе предузетнике” (Erasmus for Young Entrepreneurs) је програм међународне размене, који пружа прилику новим или потенцијалним предузетницима да уче од искусних предузетника о вођењу бизниса. Програм је инициран још 2009. године од стране Европске уније. Спроводи на територији земаља учесница, и то: 28 земаља ЕУ, Албаније, Јерменије, Босне и Херцеговине, Македоније, Исланда, Црне Горе, Молдавије, Србије, Косова (овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова), Турске и Украјине.

Размена искуства дешава се током боравка новог/потенцијалног предузетника (у даљем тексту гост) код домаћина, искусног предузетника (у даљем тексту домаћин), који му помаже да стекне и развије вештине потребне за вођење малог бизниса.

Током размене, новом/потенцијалном предузетнику обезбеђена је месечна стипендија, коју обезбеђује Европска комисија. Износ за сваку земљу је фиксан и дефинисан правилима програма.

Развојни бизнис центар Крагујевац од 2018. године учествује у овом сјајном европском програму подршке предузетништву, као контакт тачка у Србији. Део су европског конзорцијума, са још 7 организација, из 7 земаља Европе, са којима партнерски спроводе пројекат „StartUp2”, у оквиру програма „Еразмус за младе предузетнике”.

Сви заинтересовани нови/потенцијални предузетници и домаћини, искусни предузетници могу се више информисати о програму током предстојећем MeetUp-а, а своје место могу резервисати на овом линку.

Користи од програма за нове/потенцијалне предузетнике

Нови/потенцијални предузетници имају вишеструке користи од обуке на радном месту у неком од малих или средњих предузећа у Европи, јер током размене стичу, развијају и унапређују кључне предузетничке вештине, вештине управљања, комуникације, лидрества. Програм на овај начин олакшава успешан почетак бизниса почетницима или ојачава њихову нову компанију. Нови/потенцијални предузетници такође могу профитирати од приступа новим тржиштима, међународне сарадње или потенцијалних могућности сарадње са бизнис пословним партнерима из иностранства.

Европски програм размене предузетника финансира Европска комисија и спроводи се на територији земаља учесница, уз помоћ локалних контакт организација. Њихове активности координира на европском нивоу Канцеларија за подршку Програма.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб