ВестиМинистар Томислав Момировић обишао луку „Прахово”

Министар Томислав Момировић обишао луку „Прахово”

Министар Томислав Момировић обишао луку „Прахово”

Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије, у оквиру посете општини Неготин обишао је јуче луку „Прахово”. Радови на проширењу капацитета и модернизацији луке „Прахово” код Неготина, почеће у септембру, а цео комплекс биће завршен до 2024. године.

Лука „Прахово”, која је изграђена 60-тих година прошлог века, добиће савремену инфраструктуру и складишта а циљ државе је да покрене луку после вишедеценијског пропадања и прошири њене капацитете. Презентацији пројекта проширења луке поред министра Момировића и његових сарадника присуствовали су и Богдан Гугић, заменик председника општине Неготин, Алесандро Брагонзи, представник Европске инвестиционе банке, Станко Поповић. председник „Еликсир Групе” и део менаџмента компаније.

Томислав Момировић — министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије

„Водни саобраћај је будућност. Ми не можемо изградити инфраструктуру земље ако инвестирамо само у путничку и железничку инфраструктуру. Ово је најзначајнија лука у Републици Србији и када је завршимо она ће добити капацитете да прими троструко већи обим робе него што данас има. План Владе Србије је да Дунав и Саву 2023. повеже са железничким и путничким коридором 10, а Прахово да подигне на још виши ниво у економској сфери”, истакао је министар Момировић.

Момировић је најавио да ће у марту или априлу следеће године почети и извлачење око 150 заосталих бродова немачке флоте из Другог светског рата, који блокирају водни саобраћај у том делу Дунава.

Министар Томислав Момировић обишао луку „Прахово”

Европска инвестициона банка једна је од главних страних инвеститора у велике инфраструктурне пројекте у Републици Србији са преко 6,1 милијарде евра уложених у реализацију важних пројеката, између осталог улагања у речни водени саобраћај у Србији, од Саве до Дунава, укључујући чишћење Дунава од олупина из Другог светског рата.

Алесандро Брагонзи — представник Европске инвестиционе банке

„Финансирање ЕИБ у склопу са бесповратним средствима добијеним од ЕУ подржава Владу Републике Србије у осигурању коридора Тен-Т-Рајан-Дунав, једне од главних саобраћајних куцавица Европе за пловидбу, што ће додатно повећати атрактивност Дунава, као главног европског водотока. Од ових пројеката очекује се повећање трговинске размене са суседним државама чланицама ЕУ, као и одрживи привредни развој”, изјавио је у Прахову Алесандро Брагонзи, представник Европске инвестиционе банке.

Овај пројекат ће по завршетку постићи нова улагања и могућности за пословање у целом сливу Дунава и омогућити регионални развој источне Србије, кроз повећање трговинске размене и туризма а уједно представља снажан сигнал за привлачење инвестиција и отварање нових радних места.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб