Тимочка КрајинаЗајечарМлади и активизам: Троје муралиста осликавају фасаде Зајечара

Млади и активизам: Троје муралиста осликавају фасаде Зајечара

Млади и активизам: Троје муралиста осликавају фасаде Зајечара

И ове године Outhide фестивал наставља да осликава фасаде града, у среду 24. маја у Зајечару почиње осликавање мурала од стране двоје домаћих и једног бугарског уметника – Вука Ђурића Enda, Zmaje и GLOW-а.

Endo и GLOW први пут ће се сусрести на зиду; осликаће један заједнички мурал али са две одвојене целине. Како су сродни по стилском изражају, на њиховом муралу ће преовлађивати ликовност у композицији елемената – биће састављен од апстрактних, геометријских облика. Змаја ће у Зајечару осликати самостални мурал са тематиком егзотике – пејзажа у џунгли, у ком је неизоставан наравно тигар.

Након ова два мурала, током прве половине јуна осликаће се и други део у селу Аврамица, где ће хост бити млади травар Душан Здравковић а мурал ће израдити Иван Андријашевић Фокус. Целокупан пројекат је идејно осмислио и реализовао фестивал Outhide, а у оквиру Фондације Јелена Шантић. Кроз овај конкурс, а у оквиру Омладинског културног фонда, пружа се подршка активностима локалних омладинских креативних иницијатива у општинама и градовима Србије које раде на унапређењу положаја грађана и грађанки, као и на развоју својих заједница (у Западној Бачкој, Шумадији, Југоисточној Србији и Источној Србији).

Конкурс се реализује кроз пројекат „Рурал у реконструкцији– млади креативци у акцији“, који је финансиран у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње “Перспективе за младе у руралним срединама у Србији” који спроводи ГИЗ у партнерству са релевантним министарством за омладину Републике Србије.

Вук Ђурић Ендо факултет је завршио у Косовској Митровици, базу нашао у Чачку, а слика по целом свету – Португалији, Вијетнаму, итд. Један је од суоснивача фестивала мурала Дани урбане културе и музичког фестивала Узлет у Чачку.

GLOW је рођен и одрастао на улицама Софије у Бугарској. Његов рад је снажно усађен у урбано окружење и позитивну трансформацију јавног простора. Графите је почео да црта почетком 2000-их који су полако обликовали његов лични апстрактни језик и препознатљив стил заснован на смелим композицијама, живим бојама и геометријском току.

Змаја је млада муралисткиња и визуелна уметница из Чачка. Рођена је и одрасла у Канади, а студије је завршила у Сијетлу. Објавила је књигу илустрација Код нас се каже / Wе танд то саy, скуп свакидашњих фраза са Балкана.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,391ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб