Timočka Timočka
Početna / Vesti / Monodrama „Moj otac Vuk Karadžić” i izložba „Jezik je hranitelj naroda” u Kladovu
Monodrama „Moj otac Vuk Karadžić” i izložba „Jezik je hranitelj naroda” u Kladovu

Monodrama „Moj otac Vuk Karadžić” i izložba „Jezik je hranitelj naroda” u Kladovu

Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo u saradnji sa Muzejom Vuka i Dositeja Narodnog muzeja Beograd u sredu, 19. februara, predstaviće svojoj publici monodramu „Moj otac Vuk Karadžić” u izvođenju glumice Ljiljane Jakšić i dokumentarnu izložbu „Jezik je hranitelj naroda” koju će predstaviti jedna od autorki izložbe mr Eliana Gavrilović.

Dokumentarna izložba „Jezik je hranitelj naroda” iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu sadrži dvadeset panoa sa tekstovima koji posetiocima predstavljaju delatnost i rad Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića. Tekstove panoa prate odabrane reprodukcije portreta heroja srpske kulture kao i pejzaža, rađenih tehnikom ulja, crteža i akvarela koji su delo više umetnika. Uz njih se nalaze i reprodukcije ličnih predmeta i fotografija iz druge polovine 19. veka na kojima su prikazani Vuk Karadžić i članovi njegove porodice.

Istoimena postavka gostovala je 2017, 2018. i 2019. godine u Hamburgu i Štutgartu, Novom Sadu, Obrenovcu, Raškoj, Tršiću, Šapcu, Negotinu i Beogradu.

Autori izložbe su mr Eliana Gavrilović, muzejski savetnik, kustos Muzeja Vuka i Dositeja i Marina Pejović, viši kustos Odeljenja za edukaciju.

Jezgro zbirke Muzeja Vuka i Dositeja čini zaostavština Vuka Stefanovića Karadžića koju je krajem 19. stoleća (1894.) Kraljevini Srbiji poklonila njegova ćerka, Vilhelmina Mina Karadžić Vukomanović. Vukova soba, odnosno Vukov muzej delovao je pod okriljem tadašnjeg Narodnog muzeja. U periodu posle Drugog svetskog rata, Vukovoj zbirci pridodaje se skromnija ostavština Dositeja Obradovića i odlukom vlade NR Srbije 28. februara 1949. godine osniva se Vukov i Dositejev muzej. U početku samostalan, Muzej se od 1979. godine ponovo pripaja Narodnom muzeju u Beogradu u čijem sastavu i danas deluje.

Reči Vuka Stefanovića Karadžića iz kojih se očituje njegova neiscrpna ljubav ka svom narodu, jeziku i prosvećivanju glase: „Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada.”

Izložba „Jezik je hranitelj naroda” iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu biće otvorena do 14.marta 2020. u Kladovu.

Monodramu koju izvodi Ljiljana Jakšić je emotivna biografska priča o životu i stvaralaštvu najvećeg reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića.

Vuk Stefanović Karadžić je bio srpski filolog, reformator jezika, pisac prvog srpskog rečnika i najznačajnija ličnost srpske književnosti prve polovine 19. veka. Njegov život obiluje pričama koje su bile inspiracija za kreiranje specijalnog miltimedijalnog programa, zamišljenog tako da svakog posetioca upozna sa pojedinostima iz života jedne od najznačajnijih ličnosti naše istorije. To je sentimentalna životna ispovest Vukove ćerke Mine Karadžić koju u svom prepoznatljivom stilu interpretira glumica Ljiljana Jakšić, prenoseći zanimljivosti iz privatnog života, porodične poteškoće i priče o najznačajnijim događajima i ličnostima koje su, svojevremeno, okruživale Vuka Karadžića i oblikovale njegov život i stvaralaštvo.

Zgrada Muzeja Vuka i Dositeja svojevremeno je bila sedište Velike škole, prve srpske prosvetne ustanove namenjene višem obrazovanju, koju je osnovao Dositej Obradović, a Vuk Stefanović Karadžić bio đak prve generacije. Multimedijalni program „Moj otac Vuk Karadžić” obogaćen je monodramom iz ugla Mine Karadžić, prikazivanjem dokumentarnog materijala, porodičnih fotografija, kao i taktovima starogradskih muzičkih numera, tako da u potpunosti dočarava vreme o kome Mina pripoveda.

Monodrama i izložba će se održati u galeriji biblioteke u Kladovu sa početkom u 19:00 sati.

Cena ulaznice je 100 dinara ili na uvid korisnička kartica biblioteke u Kladovu za 2020. godinu.

Možda će Vas zanimati

Matična biblioteka „Svetozar Marković” Zaječar — Plakat na temu „Crtamo bajku”

Zaječarska biblioteka poziva predškolce i niže razrede da naprave plakat na temu Andersenovih bajki

U susret obeležavanju Svetskog dana dečje knjige i rođendana Andersena, jednog od najvećih bajkopisaca sveta, …

59. manifestacija „Susreti sela”

Danas počinje 59. tradicionalna manifestacija „Susreti sela”

Tradicionalna manifestacija „Susreti sela”, 59. po redu, biće otvorena danas u selu Krivelj.Malo je događaja …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica