ВестиНоћас ћемо спавати сат дуже, почиње зимско рачунање времена

Ноћас ћемо спавати сат дуже, почиње зимско рачунање времена

Зимско рачунање времена

Ноћас почиње зимско рачунање времена, а часовнике треба вратити један сат уназад – са три на два сата.

На основу Закона о рачунању времена, летње рачунање времена у 2021. години се завршава у недељу, 31. октобра, у три сата, тако што се, померањем за један час уназад, време у три сата рачуна као два сата.

У Србији је летње рачунање времена уведено 27. марта 1983, у складу с одлуком ЕУ, пре свега ради очекиване економске користи – бољег функционисања јединственог тржишта, транспорта и комуникација, индустрије.

ЕУ је, међутим, одлучила да због изостанка веће користи од тога, 2021. године одустане од померања сатова два пута годишње, препуштајући чланицама да одлуче да ли ће тада трајно усвојити „летње“ или уобичајено – „зимско“ рачунање времена.

Државе чланице ЕУ вратиће и ове јесени часовнике за један сат унатраг, јер нису постигле сагласност о предлогу Европске комисије од пре три године да се укине сезонско померање сата последње недеље у марту, односно у октобру.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,793ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб