ВестиНова техника омогућава 3D штампање целих објеката за неколико секунди

Нова техника омогућава 3D штампање целих објеката за неколико секунди

Нова техника 3D штампања

Када се говори о 3D штампи обично се мисли на штампање објеката слој по слој, али су швајцарски експерти развили нову технику која омогућава креирање целих објеката, и то за свега неколико секунди.

Нова метода заснива се на принципу томографије – методе која се темељи на математичкој процедури обраде снимака или томографској реконструкцији снимака уз примену савремених рачунара и програмских пакета. Да би се објекат одштампао неопходно је да се фото-осетљива смола осветли из више углова, те да се предмет у њој формира као целина, а не део по део, као што је то био случај код ранијих метода. Нова технологија би могла да се примењује у различитим областима, а најпре у медицини, где би се ткива, органи, слушна помагала, и други елементи, штампали као целине, а процес би се обављао у стерилизованим контејнерима, и не би било потребе да се делови премештају на друге локације, тако да би се могућност контаминације свела на минимум.

Нови систем тренутно може да штампа само објекте који у пречнику мере до два центиметра, а очекује се да се у будућности та цифра попне до 15 центиметара.

 

Извор: pcpress.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб