Timočka KrajinaZaječarOdržana 11. sednica Skupštine grada Zaječara: Usvojene sve tačke na dnevnom redu

Održana 11. sednica Skupštine grada Zaječara: Usvojene sve tačke na dnevnom redu

11. sednica Skupštine grada Zaječara

Održana je 11. sednica Skupštine grada Zaječara, na kojoj je usvojeno 19 tačaka koje su se našle na dnevnom redu.

Odbornici su većinom glasova usvojili Odluku o javnim priznanjima Grada Zaječara, koji se po pravilu, dodeljuju na Dan grada. Javna priznanja koja su ustanovljena i koja će biti dodeljivana prilikom obeleževanja Dana grada, 6. oktobra su: Zvanje “Počasni građanin” Zaječara, Oktobarska nagrada Grada Zaječara, Nagrada Grada Zaječara „Nikola Pašić“, Nagrada Grada Zaječara „Hajduk Veljko“, Nagrada Grada Zaječara „Svetozar Marković“ i Povelja.

11. sednica Skupštine grada Zaječara

Zvanje “Počasni građanin” Zaječara biće dodeljena pojedincu, državljaninu Republike Srbije ili strancu čiji su rad i dostignuća od posebnog značaja za Grad i može se dodeliti samo licu koje nema prebivalište na teritoriji Grada Zaječara. Oktobarska nagrada Grada Zaječara biće dodeljena pojedincima, udruženjima, klubovima, društvima, mesnim zajednicama i drugim organizacijama za postignute rezultate u svim oblastima privrednog i društvenog života u Gradu, a koji predstavljaju značajan doprinos razvoju Grada Zaječara ili njegovoj afirmaciji u zemlji i inostranstvu. Nagrada Grada Zaječara „Nikola Pašić“ biće dodeljena pojedincima i organizacijama za izuzetan doprinos u oblasti unapređenja i razvoja društveno- političkih odnosa. Nagrada se dodeljuje u obliku plakete sa replikom spomenika Nikoli Pašiću, rad Dragana Nikolića, akademskog vajara iz Beograda, sa upisanim imenom i prezimenom dobitnika i godine za koju se dodeljuje. Takođe, dobitniku nagrade pripada novčani iznos čiju visinu, utvrđuje gradonačelnik posebnim rešenjem. Nagrada Grada Zaječara „Hajduk Veljko“ biće dodeljena pojedincima ili grupi građana za nesebično angažovanje, iskazanu hrabrost i učinjeni podvig prilikom spasavanja ljudskih života i imovine. Nagrada se dodeljuje u obliku plakete sa replikom spomenika Hajduk Veljku, rad Dubravka Milanovića, akademskog vajara iz Beograda, sa upisanim imenom i prezimenom dobitnika i godine za koju se dodeljuje. Takođe, dobitniku nagrade pripada novčani iznos čiju visinu, utvrđuje gradonačelnik posebnim rešenjem. Nagrada Grada Zaječara „Svetozar Marković“ biće dodeljena pojedincima i organizacijama za izuzetan doprinos u oblasti razvoja kulture i unapređenja ljudskih i građanskih prava. Nagrada se dodeljuje u obliku plakete sa upisanim imenom i prezimenom dobitnika i godine za koju se dodeljuje. Takođe, dobitniku nagrade pripada novčani iznos^iju visinu, utvrđuje gradonačelnik posebnim rešenjem. Povelja će biti dodeljena mladima sa područja Grada Zaječara, kao priznanje za postignute rezultate u radu i podstrek za još veća zalaganja. Dobitinicima Povelje pripada novčani iznos ili odgovarajuća nagrada u obliku koji utvrđuje gradonačelnik posebnim rešenjem, u približno jednakoj vrednosti, u zavisnosti od oblasti za koju je Povelja dodeljena.

Dr Nenad Ristović – odbornik u Skupštini grada Zaječara

Miloš Stojadinović – odbornik u Skupštini grada Zaječara

Odbornici lokalnog parlamenta u Zaječaru Nenad Ristović, Miloš Stojadinović, Dejan Krstić i Uglješa Đuričković izneli su primedbu zbog čega se odluka o dodeli gradskih priznanja često menja, kao i zbog naziva nagrada. Oni su dodali, da pre iznošenja ove tačke na skupštinsko glasanje, nije organizovana javna rasprava i nije postignut koncenzus na nivou oborničkih grupa.

Dejan Krstić – odbornik u Skupštini grada Zaječara

Uglješa Đuričković – odbornik u Skupštini grada Zaječara

Predsednik Skupštine grada Zaječara Stefan Zankov poručio je da se nova odluka o javnm priznanjima donosi nakon tri godine.

Stefan Zankov – predsednik Skuštine grada Zaječara

„Pre tri godine smo doneli novi Statut grada Zaječara i tada je bilo potrebno da samo normativno uskladimo odluku o javnim priznanjima koja je tada bila važeća, kao i niz drugih odluka, zbog usklađivanja. Tako da prigovor da to prečesto radimo, ne stoji. To smo uradili u ovom mandatu, tako da je bilo potrebno i odluku o javnim priznanjima da uskladimo sa novim Danom grada, koji je u oktobru. Što se tiče o imenima značajnih ljudi u nazivima javnih priznanja, svi oni imaju svoje spomenike u gradu, i valjda je to dovoljan dokaz da su nazivi adekvatni“ dodao je Zankov.

Odbornici su usvojili i Predlog Odluke o pristupanju Plana detaljne regulacije za uređenje Spomen park šume „Kraljevica“. Odbornici opozicije izrazili su zabrinutost zbog izgradnje objekata u park šumi, jer smatraju da će izgradnja novih objekata naružiti izgled ovog parka. Povodom ove odluke izjasnio se i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, koji je napomenuo da nijedno drvo nije posečeno prilikom izgradnje stadiona ili drugih objekata na Kraljevici.

Takođe, usvojen je i Predlog Odluke o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane na teritoriji KO Brusnik.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ovom prilikom istakao je važnost ulaganja u „zelenu“ energiju i da će korist biti višestruka zbog izgradnje solarne elektrane.

Boško Ničić – gradonačelnik Zaječara

„Zemljište u Brusniku je u vlasništvu PD ‘Salaš’, kao drugo biodiverzitet u tom delu neće biti narušen, jer solarni paneli su podignuti od zemlje 2 do 3 metara visine, a kao treće imaćemo struju. Potrebno je da ulažemo u zelenu energiju, jer je to budućnost“, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Ničić.

Usvojen je i Predlog Odluke o pristupanju izradi Strategije razvoja urbanog područja grada Zaječara i opština Knjaževac, Sokobanja i Boljevac.

Na sednici lokalnog parlamenta usvojen je i Predlog Odluke o pristupanju izradi Strategije za mlade grada Zaječara, Predlog Odluke o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Zaječara za period 2023-2025. godine, Predlog Odluke o pristupanju izradi Plana javnog zdravlja grada Zaječara za period 2023-2029. godine, kao i Predlog Odluke o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana za upravljanje migracijama na teritoriji grada Zaječara.

Takođe, odbornici su usvojili i Predlog Odluke o potpisu potraživanja po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda grada Zaječara subjektu privatizacije „Društvo za održavanje zgrada“ d.o.o. Beograd, Predlog Odluke o izmeni i dopuni odluke o subvencionisanju gradskog i prigradskog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Zaječara,

Odbornici su većinom glasova usvojili Predlog Rešenja o davanju saglasnosti Javnom komunalnom preduzeću „Parkiranje, projektovanje i nadzor“ na cenovnik o korišćenju javnih parkirališta i uklanjanju nepropisno parkiranih vozila na teritoriji grada, kao i Predlog Rešenja o davanju saglasnosti tom preduzeću na cenovnik na redovnom održavanju ulica i puteva, kao i Predlog rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora tog javnog preduzeća.

11. sednica Skupštine grada Zaječara

Odbornici su usvojili i predloge rešenja o usvajanju godišnjeg i finansijskog izveštaja o radu, za prošlu godinu Centra za socijalni rad „Zaječar“, rešenja o davanju saglasnosti na plan i program rada, kao i na finansijki plan za 2022. godinu te ustanove, kao i Predlog odluke o utvrđivanju ekonomske cene usluga koje pruža ta ustanova za ovu godinu.

Zeleno svetlo je dato i na Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na finansijski plan za 2022. godinu Matične biblioteke „Svetozar Marković“, na Rešenje o prestanku članstva u Upravnom i Nadzornom odboru Fondacije „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, na Rešenje o razrešenju člana Nadzornog i Upravnog odbora zaječarskog pozorišta, kao i na Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o traženju prethodne saglasnosti Skupštine grada Zaječara za raspisivanje javnog konkursa za imenovanje direktora zaječarskog pozorišta.

Na sednici Skupštine grada, odbornici su usvojili Predloge rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora Ekonomsko-trgovinske škole, Gimnazije, Tehničke škole, Osnovne škole „Ljuba Nešić“, Osnovne škole „Desanka Maksimović“, Osnovne škole „Hajduk Veljko“, Osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“, Osnovne škole „Đura Jakšić“, Osnovne škole „Jeremija Ilić Jegor“ u Rgotini, Osnovne škole „Vladislav Petković Dis“ u Grljanu, Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Vražogrncu, Osnovne škole „15. maj“ u Malom Jasenovcu, Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Salašu, Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“, kao i Osnovne škole za muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,201PratilacaLajkuj
4,191PratilacaZaprati
1,250PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub