Timočka Timočka
Početna / Vesti / OJT Zaječar: Povećan broj slučajeva porodičnog nasilja u 2020. godini
Nasilje u porodici

OJT Zaječar: Povećan broj slučajeva porodičnog nasilja u 2020. godini

Prema podacima iz Posebne evidencije OJT Zaječar u toku 2020. godine izrečeno je, od strane nadležnog suda, 155 produženih mera zaštite žrtava porodičnog nasilja (udaljenje nasilnika iz domaćinstva i zabrana prilaska žrtvi) prema isto toliko lica.

U poređenju sa 2019. godinom kada je izrečeno 135 produženih mera zaštite od nasilja u porodici, to predstavlja povećanje broja slučajeva za 20 produženih mera više u 2020. godini.

Uzroci ove pojave su uglavnom povezani sa konzumiranjem alkohola, upotrebom psihoaktivnih supstanci, a često i zbog duševne bolesti učinioca. Kaznena politika je pooštrena, osude su često na kaznu zatvora u trajanju od preko jedne godine, a u prevenciji nasilja u porodici posebnu ulogu imaju ovlašćeni policijski službenici i predstavnici Centra za socijalni rad u sklopu Grupe za koordinaciju Zakona o sprečavanju nasilja u porodici pri tužilaštvu. Ova grupa održava dva puta mesečno sastanke na kojima se razmatraju aktuelni slučajevi nasilja u porodici i nju čine ovlašćeni policijski službenici, predstavnici Centra za socijalni rad i ovlašćeni zamenik tužioca u OJT Zaječar koji rukovodi grupom.

I pored svog preventivnog i redovnog rada zabrinjava rast prijavljenih slučajeva ali, sa druge strane, to može biti i pokazatelj o promeni svesti u društvu o ovoj pojavi, te se žrtve češće, radi zaštite, odlučuju da podnesu prijave nadležnim organima, samim time manji broj slučajeva porodičnog nasilja ostaje u takozvanoj “crnoj zoni” kriminaliteta, odnosno u zoni neprijavljenih slučajeva.

Možda će Vas zanimati

Grad Zaječar — COVID-19

Zaječar: 30 novih slučajeva infekcije korona virusom

Na osnovu 120 novoobrađenih PCR i AG uzoraka, u poslednja 24 časa, na teritoriji grada …

Timočki Zodijak: Dnevni horoskop za 27. februar 2021.

Pun Mesec je u znaku Device ove subote, tako da na jednoj strani imamo Devicu …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica