ВестиОЈТ Зајечар: Повећан број случајева породичног насиља у 2020. години

ОЈТ Зајечар: Повећан број случајева породичног насиља у 2020. години

Насиље у породици

Према подацима из Посебне евиденције ОЈТ Зајечар у току 2020. године изречено је, од стране надлежног суда, 155 продужених мера заштите жртава породичног насиља (удаљење насилника из домаћинства и забрана приласка жртви) према исто толико лица.

У поређењу са 2019. годином када је изречено 135 продужених мера заштите од насиља у породици, то представља повећање броја случајева за 20 продужених мера више у 2020. години.

Узроци ове појаве су углавном повезани са конзумирањем алкохола, употребом психоактивних супстанци, а често и због душевне болести учиниоца. Казнена политика је пооштрена, осуде су често на казну затвора у трајању од преко једне године, а у превенцији насиља у породици посебну улогу имају овлашћени полицијски службеници и представници Центра за социјални рад у склопу Групе за координацију Закона о спречавању насиља у породици при тужилаштву. Ова група одржава два пута месечно састанке на којима се разматрају актуелни случајеви насиља у породици и њу чине овлашћени полицијски службеници, представници Центра за социјални рад и овлашћени заменик тужиоца у ОЈТ Зајечар који руководи групом.

И поред свог превентивног и редовног рада забрињава раст пријављених случајева али, са друге стране, то може бити и показатељ о промени свести у друштву о овој појави, те се жртве чешће, ради заштите, одлучују да поднесу пријаве надлежним органима, самим тиме мањи број случајева породичног насиља остаје у такозваној „црној зони“ криминалитета, односно у зони непријављених случајева.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб