Тимочка КрајинаЗајечарОтворен Омладински клуб у Гамзиграду

Отворен Омладински клуб у Гамзиграду

Отворен Омладински клуб у Гамзиграду

У селу Гамзиград код Зајечара отворен је Омладински клуб, с циљем да млади људи на овом месту реализују своје активности и да имају где да проводе слободно време, као и да кроз своје идеје покушају да унапреде ствари у својим локланим заједницама.

Отворен Омладински клуб у Гамзиграду

Опремање Омладинског простора за младе у Гамзиграду је од великог значаја.

Никола Голубовић – Омладински клуб Гамзиград

„Све више омладине одлази одавде и ово је неки начин да можемо кроз наше идеје да допринесемо развоју села. Реализоваћемо неколико радионица овде и надам се да ћемо реализовати и још много пројеката”, казао је Никола Голубовић, координатор Омладинског клуба у Гамзиграду.

Омладински простор је адаптиран у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији”, који спроводи ГИЗ у партнерству са Министарством туризма и омладине Републике Србије, као и уз сарадњу локалне самоуправе и Канцеларије за младе града Зајечара.

Кристијана Фрише – Немачка развојна сарадња – ГИЗ

„Била сам овде када смо овај простор одабрали да финансирамо и сада сам срећна што видим овако леп простор прилагођен. У партнерству са Министарством туризма и омладине подржавамо унапређење услова живота за младе у нашим руралним партнерским заједницама. Један веома важан аспект нашег рада јесте мотивација младих људи ка учешћу у процесима доношења одлука и подршка ка темама које су њима важне. На почетку пројекта посетили смо све наше пилот заједнице где смо питали младе о њиховим изазовима, али и о потенцијалима. Поред недостатка послова у којима би млади могли да покажу свој пуни потенцијал, додатни изазов био је недостатак адекватног простора где би млади из локалних заједница могли да се окупе, а самим тим и да покушају да унапреде ствари у својим локланим заједницама. Простор у коме могу да проводе слободно време, имају квалитетне активности, планирају и реализују заједничке пројекте, организују радионице или обуке. Ово се такође повезује са актуелном Стратегијом за младе и Акционим планом Министарства туризма и омладине који такође види потребу за успостављањем додатних простора за младе. Имајући то у виду идеја нам је била да подржимо позив за подношење предлога за оснивање Омладинских простора у нашим заједницама. У овим предлозима заправо није било речи о великим, отменим Омладинским центрима, већ се овде радило о реновирању зграда или просторија које нису биле у добром стању и којима је била потребна нека врста поправке, фарбање, нови намештај или ИТ опрема. Замолили смо Јединице локалне самоуправе да нам у том смислу доставе пројектне предлоге које су заједно развиле са младима. На овај начин добили смо 10 различитих предлога за опремање Омладинских простора. Овај простор спојио је много креативности и посвећености Јединице локалне самоуправе, спојио је много рада, мотивације и ентузијазма Канцеларије за младе. Овим путем желимо да охрабримо све младе да дозволе себи да се упознају са овим њиховим простором, да их охрабримо да проводе квалитетно време заједно, да уче и унапређују своје компетенције, развијају идеје за пројекте бизниса – и чине своје животно окружење бољим местом. Тим ГИЗ-а ће свакако бити посвећен да вас у овом процесу додатно подржи кроз менторску подршку како би овај Омладински просотор и након нашег пројекта наставио да цвета и инспирише младе људе”, истакла је Кристијана Фрише, Немачка развојна сарадња – ГИЗ.

Отворен Омладински клуб у Гамзиграду

Отварању Омладинског клуба у Гамзиграду присусутвовали су градоначелник Зајечара Бошко Ничић и помоћник за омладину и спорт у Зајечару Милан Станковић, са сарадницима.

Отворен Омладински клуб у Гамзиграду

Овом приликом је истакнуто да се пројектом подржава унапређење услова живота на селу у свим аспектима, почев од запослења младих, па до њиховог културног живота.

Бошко Ничић – градоначелник Зајечара

„Сигуран сам да ће ваше активности бити веће, а не само радионице које су планиране. Средићемо још простора, али најбитније је да има ко да их користи. Поред овог простора, треба и да користите Дом културе и да млади организују много тога паметног што осмисле. Хвала Богу, имамо доста младих у селима и има још пуно села где овакве ствари треба да урадимо. Ми смо у претходном периоду реконструисали 26 домова културе и у наредном периоду нам предстоје и Лубница и Шљивар и још неколико домова културе које ћемо уредити. У оквиру тих домова настојаћемо да направимо још оваквих простора за младе. Надам се да ћемо у партнерству са ГИЗ-ом наставити да радимо заједно. Урадили смо много пројеката, много су нам помогли и ја сам им изузетно захвалан. Предстоји нам и Визиторски центар на Ромулијани, који ће бити недалеко одавде. Захвалан сам и Канцеларији за младе града Зајечара што подржава овакве пројекте. На вама младима је да ово чувате и да што боље искористите”, поручио је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Отворен Омладински клуб у Гамзиграду

Након отварања Омладинског клуба у Гамзиграду, представници Завода за јавно здравље „Тимок” Зајечар одржали су предавање на тему „Злоупотреба дувана”.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб