VestiOtvoren Volonterski centar u zaječarskom Crvenom krstu (FOTO)

Otvoren Volonterski centar u zaječarskom Crvenom krstu (FOTO)

Crveni krst Zaječar — Volonterski centar i Klub starih

Volonterski centar otvoren je danas u prostorijama Crvenog krsta, u Krfskoj ulici u Zaječaru. Volonterski centar ujedno će biti i Klub starih. Nakon otvaranja, počela je dvodnevna obuka za dvadesetak volontera iz Zaječara, Boljevca i Majdanpeka na realizaciji programa Crvenog krsta Srbije „Promocija humanih vrednosti”.

Crveni krst Zaječar mnoge aktivnosti obavlja sa volonterima, istakla je Ivanka Jović, predsednica Crvenog krsta Zaječar.

Ivanka Jović — predsednica Crvenog krsta Zaječar

„Ovde će biti jedan kreativni kutak za volontere. Ujedno će se obavljati i različite aktivnosti Crvenog krsta, kao što je organizacija Kluba starih, a sve u cilju prevencije patološkog starenja. Na tome smo već počeli da radimo, a sada će to biti još bolje u saradnji sa našim volonterima. Zajedno sa volonterima organizovaćemo razne aktivnosti, između ostalog, obilazićemo starije sugrađane, kojima je možda neophodna neka pomoć. Takođe, u ovom prostoru organizujemo i dobrovoljno davanje krvi svake srede”, kaže Jović.

Crveni krst Zaječar — Volonterski centar i Klub starih

Ovom prilikom počela je i obuka za volontere iz Zaječara, Boljevca i Majdanpeka na projektu Crvenog krsta Srbije „Promocija humanih vrednosti”. Projekat se 12 godina sprovodi u više od 80 opština i gradova u Srbiji. Program „Promocija humanih vrednosti”, Crveni krst je kreirao 2007. godine.

Biljana Cvetković — stručni saradnik za rad sa mladima u Crvenom krstu Srbije

„Crveni krst ne može sve svoje aktivnosti da sprovede bez svojih volontera. Ima i mlađih i starijih volontera. Mi u sedištu Crvenog krsta Srbije imamo utisak da smo još uvek jedno humano društvo. Drago mi je da Crveni krst Zaječar i na ovaj način podstiče volontere. Značajno je da imamo rezultate i da su sve analize pokazale da dolazi do promene u stavovima, razmišljanju i ponašanju mladih ljudi. Treba raditi i sa odraslima, ne samo sa decom”, rekla je Biljana Cvetković, stručni saradnik za rad sa mladima u Crvenom krstu Srbije.

Marina Milić — zamenik gradonačelnika Zaječara

„Grad Zaječar je prepoznao potrebu da kroz program ’Briga o starima’ finansira otvaranje jednog ovakvog centra. Potpuno je prirodno da mladi u ovom Volonterskom centru preuzmu brigu o starima”, poručila je Marina Milić, zamenik gradonačelnika Zaječara.

Crveni krst Zaječar — Volonterski centar i Klub starih

Direktori zaječarskih osnovnih škola „Ljuba Nešić” i „Desanka Maksimović”, kao partneri Crvenog krsta, svečano su potpisali sporazum o saradnji sa ovom organizacijom. Volonteri i edukatori sa nižim osnovcima u ovim školama, sprovešće program „Promocija humanih vrednosti”. Cilj programa „Promocija humanih vrednosti” je sprečavanje vršnjačkog nasilja, kao i organizacija vršnjačkih edukacija.

Crveni krst Zaječar — Volonterski centar i Klub starih

Crveni krst Zaječar — Volonterski centar i Klub starih

Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta Zaječar, zahvalio se Fakultetu za menadžment Zaječar i umetnicima koji si pomogli u opremanju prostorije za volontere pri zaječarskom Crvenom krstu.

Vladan Marković — sekretar Crvenog krsta Zaječar

„Gledamo da skupimo sve vrednosti našeg grada, da stvorimo neku sinergiju kako bismo stvorili nešto više i nadam se da ćemo to uspeti u novoj 2020. godini”, istakao je Marković.

Svi koji žele da postanu volonteri mogu da se jave Crvenom krstu u Zaječaru, bez obzira na godine, jer Crveni krst svoje programe ne bi mogao da realizuje bez volontera. Kako navode iz ove organizacije, mesta ima za svakog ko želi da svojom humanošću pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,354PratilacaLajkuj
4,214PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub