Timočka Timočka
Početna / Vesti / Otvorena 19. Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana”
19. Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana”

Otvorena 19. Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana”

U Zaječaru je u toku 19. Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana”, koja je juče popodne otvorena na kasnoantičkom lokalitetu čije ime nosi, uz zvuke studentske himne Gaudeamus igitur, u izvođenju gradskog hora.

Na filozofskoj školi učestvuje 31 predavač i oko 50 polaznika iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Nemačke i Italije. Učesnike skupa pozdravio je Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović” i poželeo im dobrodošlicu u naš grad.

Ovogodišnju filozofsku školu otvorili su dugogodišnji direktor Slobodan Divjak i novi direktor prof. dr Milenko Bodin. Slobodan Divjak podsetio je na rad obnovljene Filozofske škole od 2006. do 2017. godine. Ona je jedinstvena jer su njeni polaznici bili studenti iz svih glavnih Univerzitetskih centara u Srbiji. Bila je najposećenija škola ovog tipa koju su osim studenata pohađali i profesori filozofije u srednjim školama i organizovali seminare unutar nje. Od predavača kroz ovu školu prošli su gotovo svi naši istaknuti teoretičari, a bilo je i stranih gostiju.

19. Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana”

Divjak je izrazio zahvalnost gradonačeniku Ničiću jer je godinama podržavao rad filozofske škole i omogućio njeno obnavljanje posle godinu dana pauze. Zahvalio je takođe i Vladimiru Đuričiću, koji, kako je rekao nije samo direktor ustanove koja je suorganizator škole, već i kulturni stvaralac.

Novi direktor filozofske škole prof. dr Milenko Bodin izrazio je nadu da će škola uspešno raditi i zahvalio svim učesnicima škole kao i gradu i organizatorima iz Zaječara. Profesor Bodin, koji je jedan od naših najznačajnijih filozofa i direktor Centra za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja iz Beograda, govorio je i o temi ovogodišnje trodnevne filozofske škole „Bezbednost i sloboda” najavljujući da će biti osvetljeno niz pitanja vezanih za nju.

Prof. dr Milenko Bodin — novi direktor filozofske škole

U okviru jučerašnjeg programa predstavljen je Zbornik izlaganja sa prethodne filozofske škole, održane 2017. godine, a uvodno izlaganje podneo je prof. dr Vihren Buzov, sa Univerziteta Trnovo u Bugarskoj. Filozofska škola se održava u velikoj sali gradske uprave u Zaječaru, danas od 9:00 do 14 sati i 30 minuta i od 17:00 do 19 sati i 30 minuta, a u nedelju od 9:00 do 14:00 sati. Inače, škola je otvorenog tipa tako da svi zainteresovani mogu da učestvuju u njenom radu.

Organizatori filozofske škole su Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović” i Centar za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja iz Beograda, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Možda će Vas zanimati

Najtopliji dan ove sedmice, najviša dnevna temperatura do 20 stepeni

U Srbiji ujutro mestimično slab mraz. Tokom dana sunčano i natprosečno toplo. Vetar slab i …

Danas sunčano i toplo, najviša dnevna temperatura do 18 stepeni

U Srbiji ujutru mestimično slab mraz i ponegde magla. U toku dana sunčano i toplo. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica