ВестиОтворена 19. Међународна филозофска школа „Felix Romuliana”

Отворена 19. Међународна филозофска школа „Felix Romuliana”

19. Међународна филозофска школа „Felix Romuliana”

У Зајечару је у току 19. Међународна филозофска школа „Felix Romuliana”, која је јуче поподне отворена на касноантичком локалитету чије име носи, уз звуке студентске химне Gaudeamus igitur, у извођењу градског хора.

На филозофској школи учествује 31 предавач и око 50 полазника из Србије, Бугарске, Македоније, Грчке, Словеније, Хрватске, Немачке и Италије. Учеснике скупа поздравио је Владимир Ђуричић, директор Народног позоришта Тимочке Kрајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић” и пожелео им добродошлицу у наш град.

Овогодишњу филозофску школу отворили су дугогодишњи директор Слободан Дивјак и нови директор проф. др Миленко Бодин. Слободан Дивјак подсетио је на рад обновљене Филозофске школе од 2006. до 2017. године. Она је јединствена јер су њени полазници били студенти из свих главних Универзитетских центара у Србији. Била је најпосећенија школа овог типа коју су осим студената похађали и професори филозофије у средњим школама и организовали семинаре унутар ње. Од предавача кроз ову школу прошли су готово сви наши истакнути теоретичари, а било је и страних гостију.

19. Међународна филозофска школа „Felix Romuliana”

Дивјак је изразио захвалност градоначенику Ничићу јер је годинама подржавао рад филозофске школе и омогућио њено обнављање после годину дана паузе. Захвалио је такође и Владимиру Ђуричићу, који, како је рекао није само директор установе која је суорганизатор школе, већ и културни стваралац.

Нови директор филозофске школе проф. др Миленко Бодин изразио је наду да ће школа успешно радити и захвалио свим учесницима школе као и граду и организаторима из Зајечара. Професор Бодин, који је један од наших најзначајнијих филозофа и директор Центра за примењену филозофију и друштвена истраживања из Београда, говорио је и о теми овогодишње тродневне филозофске школе „Безбедност и слобода” најављујући да ће бити осветљено низ питања везаних за њу.

Проф. др Миленко Бодин — нови директор филозофске школе

У оквиру јучерашњег програма представљен је Зборник излагања са претходне филозофске школе, одржане 2017. године, а уводно излагање поднео је проф. др Вихрен Бузов, са Универзитета Трново у Бугарској. Филозофска школа се одржава у великој сали градске управе у Зајечару, данас од 9:00 до 14 сати и 30 минута и од 17:00 до 19 сати и 30 минута, а у недељу од 9:00 до 14:00 сати. Иначе, школа је отвореног типа тако да сви заинтересовани могу да учествују у њеном раду.

Организатори филозофске школе су Народно позориште Тимочке Kрајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” и Центар за примењену филозофију и друштвена истраживања из Београда, а покровитељ је град Зајечар.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб