Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Постављена нова чесма на Тргу ослобођења у Зајечару
Артеска чесма на Тргу ослобођења у Зајечару

Постављена нова чесма на Тргу ослобођења у Зајечару

На Тргу ослобођења у Зајечару данас су завршени радови на постављању нове, артеске чесме.

Чесма тешка 9 тона, истих је димензија као и стара, али је за разлику од досадашње која је била од порозног пешчара, израђена од монолитног белог мермера и својеврсна је реплика чесме из 1865. године. Након што буду исклесане године које су биле и на старој чесми, она ће бити прикључена на очишћен и ревитализован артески бунар.

Према речима градоначелника Зајечара Бошка Ничића, постављањем нове чесме ће се уштедети око 60 хиљада кубних метара воде на годишњем нивоу. Извођачи радова, из бунара артеске воде, који се налазио испод недавно уклоњене чесме, извадили су гвоздени део који је више од две деценије ометао проток артеске воде. Због тога је чесма била прикључена на воду из водовода. Сада је тај проблем коначно решен, па ће Зајечарци убудуће, на градском тргу, пити артеску воду.

Вредност радова је око пет милиона динара, инвеститори су Град Зајечар и Зајечарска пивара, а носилац пројекта и покретач идеје реконструкције артеске чесме на Тргу ослобођења је Удружење „За чесме”.

Подсетимо, ова чесма први пут је изграђена у 19. веку и више пута је премештана.

Од 1927/28. до 1960. године налазила се испред данашњег Општинског суда, када је на њеном месту постављена фонтана „Мајка и дете”, а чесма је уклоњена. Сачувана је до данас и склоњена на приватну парцелу у Црноречкој улици.

Крајем 19. века вода је до центра Зајечара (тада Велике пијаце, а данас Трга ослобођења) и до ове чесме довођена са Краљевице. Почетком 20. века за ову чесму је ископан и први артершки бунар у Зајечару.

1994. године направљена је копија старе чесме и постављена је у центар Зајечара (“чесма на Скверу”). На чесми су уклесане године – 1833. Када је Тимочка Крајина припојена Србији, 1876. година Првог српско-турског рата, 1878. када је проглашена независност Кнежевине Србије, 1885. година српско-бугарског рата и 1994. када је подигнута нова чесма.

Након постављања бунарске конструкције до 274 метра констатован је субартески ниво на 0.50 метра од нивоа терена, те је постављена пумпа која је убрзо престала са радом. По престанку рада пумпе, чесма је прикључена на градски водовод.

Вода је хидрокарбонатно натријумског типа. Након извршене хемијске анализе по завршеном бушењу била је исправна према свим параметрима.

Можда ће Вас занимати

Црвени крст Зајечар: Добровољно давање крви

Акција добровољног давања крви 2. децембра у Зајечару

Црвени крст Зајечар у сарадњи са Службом за трансфузију крви из Ниша у среду, 2. …

Данас борба између магле и сунца, највиша дневна температура до 13 степени

У Србији у нижим пределима слаб мраз, магла и ниска облачност која ће се местимично …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница