VestiPotpisan ugovor o vađenju potopljenih nemačkih brodova iz Dunava kod Prahova

Potpisan ugovor o vađenju potopljenih nemačkih brodova iz Dunava kod Prahova

Potpisan ugovor o vađenju potopljenih nemačkih brodova iz Dunava kod Prahova

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas ugovor, u vrednosti od 1,5 miliona evra, kojim počinje velika akcija vađenja potopljenih nemačkih ratnih brodova iz Drugog svetskog rata u Dunavu kod Prahova.

Mihajlović je istakla da ovim ugovorom započinjemo akciju na koju čekamo 75 godina, kako bismo konačno imali Dunav koji će biti plovan kompletnim tokom kroz Srbiju.

Prvo moramo da utvrdimo šta se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, što je preduslov da bismo sledeće godine bezbedno mogli da krenemo sa njihovim vađenjem, za šta će biti izdvojeno 23 miliona evra, objasnila je ona.

Zbog nebezbedne i otežane plovidbe na ovom delu Dunava naša zemlja godišnje gubi pet miliona evra, naglasila je Mihajlović i podsetila na to da Srbija ulaže 380 miliona evra u vodni saobraćaj.

Prema njenim rečima, vađenje potopljene nemačke flote doprineće da reka Dunav bude plovna svih 365 dana u godini, što je značajno za našu ekonomiju i bezbednu plovidbu.

Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, iz čijeg se kredita finansira prva faza, istakla je da projekat ima ne samo širi istorijski značaj, već je važan i za dalji privredni razvoj Srbije.

Ona je ukazala na to da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prepoznalo značaj ulaganja u vodni saobraćaj, kao čistiji i bezbedniji vid transporta, zbog čega je Srbija jedina zemlja van Unije u kojoj EIB ulaže u ovaj vid saobraćaja.

Dunav se nalazi na Panevropskom koridoru i realizacijom ovog projekta, kako je objasnila, doprinećemo da roba brže i efikasnije stigne do zemalja EU, što je značajno za privredu Srbije.

Šefica Kancelarije UNDP u Srbiji Fransin Pikap navela je da je ovo višedecenijski problem koji će, zahvaljujući najviše zalaganju potpredsednice Vlade, biti i realizovan.

Prema njenim rečima, vađenjem potopljene flote unapredićemo bezbednost u plovidbi i postići bolju zaštitu životne sredine i ekonomski napredak u pogledu privrednog i turističkog saobraćaja.

Načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković istakao je da će ovaj projekat mnogo značiti svim opštinama u Đerdapskoj klisuri.

Na međunarodnom tenderu posao za izradu projekat lociranja i ispitivanja ubojitih sredstava na potopljenim nemačkim brodovima dobio je konzorcijum srpsko/nemačko/austrijskih kompanija, koje predvode „Mul und partner” i „Milenijum tim”.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,354PratilacaLajkuj
4,214PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub