ДруштвоПразнује се Свети Василије Велики, Мали Божић и православна Нова година

Празнује се Свети Василије Велики, Мали Божић и православна Нова година

Свети Василије Велики / Мали Божић

Првог јануара по старом календару, а 14. по новом, празнује се Мали Божић и православна Нова година, а верници прослављају и Светог Василија Великог – архиепископа Кесаријског.

Такође, 14. јануара обележава се још и Обрезање Господа Исуса Христа.

Свети Василије је рођен у време цара Константина. Још као некрштен учио је 15 година у Атини филозофију реторику и астрономију. Крстио се на реци Јордан заједно са својим бившим учитељем Евулом. Био је епископ Кесарије Кападокијске близу 10 година, а завршио свој земаљски живот са 50 година. Свети Василије је био велики поборник православља, морално чист и изузетно ревносан, богословски ум, устројитељ и стуб свете цркве. У црквеној служби назива се „пчелом цркве Христове“, која носи мед верницима и жаоком својом боде јеретике.

Према вероваању, на данашњи дан добро је узети кашику меда.

Васиљевдан се код Срба слави као крсна слава, а код Грка и Руса као имендан. Када је за календарски почетак нове године узет 1. јануар, тада је Мали Божић почео да се слави као српска Нова година.

На Мали Божић, 14. јануара поново се уноси бадњак, опет долази положајник, а на трпези је глава божићне печенице која се чува до тог дана.

У многим крајевима спаљују се остаци бадњака, понегде меси посебан обредни хлеб, „Василица“, у спомен Светом Василију Великом. Поред „Василице“ месе се и крофне у које се ставља новчић. У Црној Гори домаћица испече онолико пројица колико има деце у кући. У проју се ставља скоруп и када је готова, дели се деци и свако дете иде одређеним животињама да подели колач са стоком и другим животињама.

У Војводини је постојао обичај, који се у неким местима задржао до данас, да се на раскршћима пале ватре, што, уз чистилачко дејство, има и улогу јачања сунчеве светлости и топлоте.

Нову годину ваља дочекати будан, па су у овом бдењу многе девојке гатале да ли ће се те године и за кога удати. Према предањима, пре сванућа девојке се попну на таван и баце своју обућу кроз врата напоље, па како обућа падне, где буде усмерена од куће – знак је да ће се на ту страну удати.

На овај празник требало би избегавати свађе да се не би свађали целе године. Такође, постоји веровање у неким крајевима да се на овај дан посебно треба чувати превара.

Према веровању година ће бити родна ако на овај дан падне снег или буде облачно.

На овај дан у кућу треба унети неку нову ствар, купљену тог дана, како би кућа и укућани током целе године имали напретка.

У богослужбеном календару СПЦ ови празници су обележени црвеним словом као заповедни од великог значаја за православну хришћанску цркву.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб