Тимочка КрајинаЗајечарПрес-конференција одржана у зајечарском позоришту: Најављена манифестација под називом „Зајечарско музичко пролеће”

Прес-конференција одржана у зајечарском позоришту: Најављена манифестација под називом „Зајечарско музичко пролеће”

Прес-конференција одржана у зајечарском позоришту: Најављена манифестација под називом „Зајечарско музичко пролеће”

У зајечарском позоришту данас је одржана прес-конференција на којој је највише речи било о протеклом 59. Фестивалу заједнице професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић”, одржаном у Зајечару и предстојећим концертима класичне музике, манифестацији под називом „Зајечарско музичко пролеће”.

Директор зајечарског театра Владимир Ђуричић је истакао да је позориште добило честитке за организацију фестивала што је велико признање и за Зајечар и за театар, јер су били домаћини једне тако велике и значајне културне манифестације, после 26 година.

„Посебно нас радује што су три веома важне награде припале нашем театру: специјална награда за представу ’Чеховљева соба’, награда за најбољег глумца Милошу Танасковићу, а Марији Станковић награда за најбољу младу глумицу на Фестивалу. Одавно се није догодило да тако добро прођемо, овенчани наградама на фестивалу ’Јоаким Вујић’. Надам се да је то добар знак, уз све оно што радимо током године. Организујемо бројне фестивале, позоришне, а и друге, гостујемо у многим градовима, на многим фестивалима у земљи и иностранству. Враћамо се са наградама, радимо много више него многа друга позоришта у Србији. Наиме у другим већим градовима од Зајечара, позоришта имају једну, две, највише четири премијере у току године, а ми годишње урадимо седам до осам нових представа. Захваљујући подршци ЕУ и ГИЗ-а, до краја године можда ћемо имати осам, а можда чак и девет премијера, што је леп успех за све нас. Поред тога припремамо бројне друге програме. Већ данас у нашем позоришном музеју имамо промоцију књиге ’Кобни звуци виолине’ Ирене Јовић Станојевић, а од недеље ћемо имати четири дана посвећена класичној музици. Ми бисмо волели да Зајечар добије Фестивал класичне музике и ово што сада радимо заједно са музичком школом и нашим хором, корак је у том смеру. Ове године ћемо тестирати себе и своје могућности, и уколико наиђемо на позитиван одјек код публике и нашег оснивача, код Министарства културе и код других, надам се да ће се идуће године и Зајечар окитити значајним фестивалом посвећеним класичној музици”, рекао је Ђуричић.

Директор ОМШ „Стеван Мокрањац из Зајечара Милан Митић је позвао публику на концерт Љубише Јовановића – флаута, и Александра Сердара – клавир, јер су у питању музичари светског формата, чији концерт, који је заказан за недељу, 18. јун у 20:00 сати, не треба пропустити.

„У понедељак, 19. јуна настављамо са музичким програмом класичне музике у Позоришном музеју, где ће поред моје маленкости наступити и Душан Ђорђевић на хармоници, који је ове године освојио две награде Светског купа у Кини, и вреди га чути. У уторак, 20. јуна у 12:00 сати, у Позоришном музеју ће бити приређен концерт ’Деца за децу’. Наступиће најбољи ученици зајечарске музичке школе који су ове године са такмичења у земљи или иностранству донели прегршт награда, преко сто и они ће по одсецима свирати тај концерт који поклањамо деци која се на неки начин баве музиком”.

У уторак увече од 20:00 сати у сали позоришта наступиће занимљив клавирски дуо две професорке са Нишке академије уметности. То су Јелена Дељанин Алексић и Драгана Ђорђевић. Оне успешно наступају већ десетак година.

Маја Миленковић, руководилац Градског певачког друштва „Стеван Мокрањац” је истакла да ће се 21. јуна на Тргу ослобођења у Зајечару обележити Светски дан музике.

„Празник музике се обележава у 120 земаља света од 1982. године концертима музичара на улицама, трговима, парковима и другим јавним просторима. У Зајечару се такође обележава дуже време. На овогодишњем концерту учествоваће ученици зајечарске музичке школе, Камерни хор ’Лавиринт’ и градско певачко друштво „Стеван Мокрањац”, истакла је Маја и позвала грађане да 21. јуна изађу на сквер у 18:00 сати и уживају у празнику музике.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,736ПратилацаЛајкуј
4,360ПратилацаЗапрати
1,263ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб