Промоција часописа за књижевност, уметност и културу „Буктиња” одржана у Зајечару

Промоција часописа за књижевност, уметност и културу „Буктиња” одржана у Зајечару

У Позоришном музеју у Зајечару одржана је промоција часописа за књижевност, уметност и културу „Буктиња”.

За овај двоброј часописа се може рећи да је делом посвећен књижевнику, песнику, члану Српског ПЕН-клуба, преводиоцу – оном који је спајао најмање две културе, румунску и српску, академику Адаму Пуслојићу, који је био уз часопис „Буктиња” од његових првих бројева.

О самом Адаму Пуслојићу у часопису пишу: Власта Младеновић, Вишеслав Живановић, Радомир Андрић, Борис Лазић, Флоријан Силиштеану, Миодраг Златковић, Аца Кожокић, Раде Шупић, поред чијих текстова се у часопису налазе изабране последње песме које је Адам написао.

Рубрика „Расковник“, се у часопису бави савременом поезијом следећих аутора: Секуле Шарића, Радојке Никић Милиновић, Дарка Цвијетића, Бранислава Димитријевића, Бориса Кватерника, Менсура Ћатића, Небојше Лапчевића, Зорице Бабурски, Луке Нешковића и Бранислава Соломуна.

„Зубља“ је део у часопису посвећен прози коју у овом двоброју исписују: Димитрије Буквић, Ева Ристић, Мирослав Тодоровић, Дејан Мак, Миодраг Којадиновић.

Један од куриозитета су свакако и преводи. У рубрици „Свети дим“, с данског језика, Предраг Црнковић преводи прозу Јенс Мартина Ериксена, док с македонског, Марица Гроздановић Милошевић преводи прозу Љиљане Пандевне.

Сублимација, есејистички део, доноси текстове Драгана Марковића о песничкој књизи Марије Ковачевић, Слађане Миленковић о збирци песама Срђана Малешевића, Сандре Ристић Стојановић о „Будућности уметности”, Виктора Радина о покрету „Метафора”, док Марко Васић исписује есеј о „Дантеовим искрама у Толиконовом легендаријуму”.

На самом крају часописа је пренет текст Горана Гоцића о Живојину Павловићу из књиге „Кино поета великог црнила”.

На корицама као и унутар часописа се налазе фотографије из личне архиве Адама Пуслојића.

„Дело Адама Пуслојића је још увек немерљиво и колосално и ово је један скромни покушај да му се одужимо и осветлимо његово дело на трагу нових читања, такође се захваљујемо и др Марији Пуслојић, кћи Адамовој, на подршци око припреме овог броја часописа ’Буктиња’”, изјавио је главни и одговорни уредник часописа Саша Скалушевић Скала.