Timočka Timočka
Početna / Vesti / Promocija knjige „Arheologija Muzeja Krajine” Gordana Janjića u Kladovu
Gordan Janjić — Promocija knjige „Arheologija Muzeja Krajine” u Kladovu

Promocija knjige „Arheologija Muzeja Krajine” Gordana Janjića u Kladovu

Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo u četvrtak, 10. septembra priređuje promociju publikacije „Arheologija Muzeja Krajine” autora Gordana Janjića, muzejskog savetnika sa tridesetogodišnjim stažom u istoimenom muzeju.

Publikacija prikazuje sistematizovan arheološki materijal iz svih epoha koji je otkriven na području koje pokriva Muzej Krajine u Negotinu, a deo tog područja je opština Kladovo.

Autor kaže da je ovo zbirni tekst o arheologiji i počecima istraživanja, prikupljanju predmeta za arheološku zbirku i formiranju stalnih arheoloških postavku u negotinskoj i kladovskoj opštini, odnosno teritoriji koju pokriva Muzej Krajine.

„Raspored predmeta u samoj publikaciji prati raspored predmeta u samoj arheološkoj postavci. Knjiga je namenjena i stručnoj i široj javnosti, s obzirom da ima jako puno interesantnih detalja vezanih za istoriju arheoloških istraživanja. Ako bih morao da biram između materijala u postavkama, koji su u rasponu od 8.000 godine p.n.e. pa do 15. veka, kao najznačajnije bih izdvojio bronzanodobske ostave, oružja pre svega keltske mačeve, iz antike Šarkamenski nalaz koji je svetskog renomea, Prahovske nalaze, Koroglaške nalaze… Teško je izdvojiti neke konkretne predmete, jer sam vezan za one u čijim istraživanjima nisam učestvovao, a doneta su u muzej, ali sam posebno vezan za ona na čijim istraživanjima sam radio”, ističe autor Gordan Janjić.

O ovoj publikaciji, pored autora, Gordana Janjića, govori i dr Perica Špehar, arheolog. Moderator je Žaklina Nikolić, dirketor Biblioteke u Kladovu.

Promocija počinje u 18 sati i 30 minuta na letnjoj pozornici Biblioteke u Kladovu.

Možda će Vas zanimati

29. Festival „Dani Zorana Radmilovića” — Pres-konferencija

Počinju 29. „Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru

Festivala „Dani Zorana Radmilovića” najverovatnije će biti, uz poštovanje svih predviđenih mera zaštite od virusa …

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar: Interaktivna izložba „France eMotion”

Interaktivna izložba „France eMotion” u zaječarskom Istorijskom arhivu

Nastavljajući bogatu tradiciju srpsko-francuskih kulturnih odnosa, Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar, povodom 102. godišnjice oslobođenja …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica