Timočka Timočka
Početna / Vesti / Promocija knjige „Guslarke i sviračice na tradicionalnim instrumentima” u Kladovu
Promocija knjige „Guslarke i sviračice na tradicionalnim instrumentima” u Kladovu

Promocija knjige „Guslarke i sviračice na tradicionalnim instrumentima” u Kladovu

Pridržavajući se svih preporuka i mera bezbednosti, Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo poziva svoju publiku na prvo književno druženje tokom leta koje obeležava pandemija korona virusa.

U okviru manifestacije „Kazan Kult” koju sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja RS, predstavlja se knjiga „Guslarke i sviračice na tradicionalnim instrumentima”.

Predstavljanje knjige biće održano danas, 28. avgusta sa početkom u 19:00 časova na letnjoj pozornici biblioteke u Kladovu.

Učestvuju: Iva Nenić, autorka; Nebojša Bradić, reditelj; Zoran Hamović, IP „Clio”; Neda Nikolić, Žaklina Nikolić, Biblioteka „Centar za kulturu” Kladovo i vokalni solisti iz etno grupe „Grivna” OMŠ „Konstantin Babić” Kladovo, Ivana Boldorac i Anđelina Jovanović.

U svojoj knjizi Iva Nenić spaja svoja dosadašnja interesovanja i istraživanja, koja se kreću kroz ukrštanja etnomuzikologije, savremenih teorija ideologije, performativnosti, roda, identiteta i razlike, uvek propuštanih kroz sočiva studija kulture.

Posvećenost temi žena, žena koje su u istoriji i danas preuzimale identitete koji se u stereotipnim prikazima ne smatraju ženskim, i posebno to propuštajući kroz muziku, kao izvođačku praksu i kao određeni umetničko-životni etos, autorka je načinila značajan proboj, ne samo u relativno maloj i na našim prostorima nedovoljno razvijenoj oblasti studija roda, već i u šire postavljenom teorijskomi istorijskom razmatranju položaja žena u Srbiji i na Balkanu. (Iz recenzije Adriane Zaharijević)

Osnovne i doktorske studije Iva Nenić završila je na Odseku za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a na Interdisciplinarnim studijama teorije umetnosti i medija beogradskog Univerziteta umetnosti magistarske studije.

Angažovana je na programima Beogradske otvorene škole, Istraživačke stanice Petnica i Centra za ženske studije. Predavala je na brojnim akademskim institucijama u Srbiji i inostranstvu. Naučne radove, eseje i kritike objavljuje u domaćim i stranim naučnim časopisima.

Njena interesovanja se vezuju za kulturalne studije muzike, kritičku teoriju, muziku i identifikaciju/transgeneracijsko pamćenje, popularnu kulturu i teoriju ideologije.

Možda će Vas zanimati

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 15.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – petak, 15.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 58 novoobrađenih PCR i AG …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 14.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – četvrtak, 14.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 66 novoobrađenih PCR i AG …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica