Timočka KrajinaBorPrvi avioni sa vakcinama protiv besnila divljih životinja poleteli sa borskog aerodroma

Prvi avioni sa vakcinama protiv besnila divljih životinja poleteli sa borskog aerodroma

Bor — Vazdušna vakcinacija protiv besnila divljih životinja
Foto: Grad Bor

Aerodrom u Boru će u narednim danima biti u fokusu jer će upravo odavde poletati avioni sa mamcima protiv besnila divljih životinja.

Vakcinacija se sprovodi izbacivanjem vakcina u obliku mamaca iz aviona na području cele Srbije, a uvođenjem oralne vakcinacije lisica, šakala, divljih mačaka i drugih životinja značajno je smanjen broj slučajeva besnila u našoj zemlji.

Aleksandar Milikić — gradonačelnik Bora
Foto: Grad Bor

„Ova akcija se duži niz godina sprovodi na nivou čitave Srbije, a sa aerodroma u Boru će se pokrivati teritorija Jugoistočne Srbije, od granica sa Rumunijom i Bugarskom do Kosova i Severne Makedonije. Jedanaest aviona sprovodiće vakcinaciju izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaca koji su potpuno bezbedni za građanstvo i domaće životinje. Preduzeli smo ozbiljne mere koje se tiču ovog pitanja, a treba naglasiti da ceo projekat oralne vakcinacije protiv besnila finansira Evropska unija, dok kontrolu uspešnosti vrši Veterinarski institut”, izjavio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić prilikom posete aerodromu.

Cilj ove dugogodišnje kampanje jeste da se ova bolest iskoreni, ali i da bi se što bolje angažovali u borbi protiv ozbiljnijih rizika po zdravlje građana, kakvu nosi jedna bolest poput besnila. U planu je da ova kampanja traje oko 15 letačkih dana i na celu teritoriju Srbije biće bačeno oko milion i 671. 000 mamaca.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,342PratilacaLajkuj
4,207PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub