Тимочка КрајинаЗајечарПублици у Зајечару представљена књига „Кобни звуци виолине” Ирене Јовић Станојевић

Публици у Зајечару представљена књига „Кобни звуци виолине” Ирене Јовић Станојевић

Публици у Зајечару представљена књига „Кобни звуци виолине” Ирене Јовић Станојевић

У препуном Позоришном музеју у Зајечару представљена је књига „Кобни звуци виолине” Ирене Јовић Станојевић, у издању књижаре „Калиграф”.

Реч је о роману који говори о драми која се одиграла у јулу 1905. године у Кривом Виру, а изнедрила је стихове који су ушли у антологију српске књижевности. Опевавши злочин који је починио, Војислав Илић Млађи постао је најдекламованији песник у земљи. Био је поета и судија. Човек који је због учињеног одлежао шест месеци, а онда постао судија Апелационог суда. Песник чији су стихови уклесани на меморијалу на Зејтинлику, док се о жртви готово ништа не зна.

Како рече ауторка, која је дуго и озбиљно истраживала све што је везано за Војислава Илића Млађег, те песме су песника прославиле, а Даринка је завршила тако што јој ни гроб нико више није посетио од момента када је сахрањена, чак је избрисана са пописа учитеља који су рађени за кривовирску школу.

На промоцији су, поред ауторке, говорили: Бора Димитријевић, који се осим археологијом бави и архивистиком и познавалац је историјских прилика тога времена и професор књижевности Стеван Јовановић, који је књигу лекторисао.

Јовановић је поред осталог рекао да ће читаоци бити збуњен оним што је заиста био Војислав Илић Млађи, а што ова књига открива.

Стихове Војислава Илића млађег казивао је глумац зајечарског театра Бранислав Мијатовић уз виолинску пратњу Братислава Смичковића, професора виолине у Музичкој школи „Стеван Мокрањац” у Зајечару. Модератор је била Ана Игњатовић.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб