Timočka Timočka
Početna / Vesti / Rajačka narodna škola zdravlja: Deca su najvažnija
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Deca su najvažnija

Slušajući pažljivo vesti i emisije na medijima i čitajući novine, nisam zapazio da je značajnije pisano i izveštavano o deci.

Eto, u ovom trenutku, nije mi poznato koliko je testirano i otkriveno COVID-19 pozitivne dece u Srbiji. Takođe, nemamo podatke o broju obuhvaćene dece, u jednoj bazi podataka o korona virusu, među više od 500 obuhvaćenih Zaječaraca. Da li je ovo svet odraslih?

Znali smo da na početku epidemije raspustimo škole, decu zatvorimo u karantine, odvojimo od drugova i igrališta, baka i deka, proglašavajući ih superzaraživačima odraslih korona virusom, a upravo to nije istina. Prema jednoj skoro završenoj studiji u Francuskoj, najmlađi se razboljevaju u manjem broju nego odrasli, i ne predstavljaju opasne izvore zaraze korona virusa.

Francuz, profesor Robert Koen je pokazao sa su najmlađi sasvim slabi zaraživači, tako da oni u širenju epidemije virusa COVID-19 imaju malu ulogu. U devet od deset slučaja oboljenja mladih, devet odraslih su zarazili mlade, a samo u jednom slučaju dogodilo se obrnuto. U istraživačkoj studiji, pokazalo se, da su u periodu od 14. aprila do 12. maja, na jednom području u Fancuskoj, samo 0,6% mladih bili zaraženi korona virusom.

Razmišljanja francuskih pedijatara o manjoj učestalosti oboljevanja mladih od korona virusa, govore da se u sluzokoži nosa nalaze manje osetljive ćelije na korona virus ili da su oni bili prethodno zaraženi drugim virusima. To ukazuje da se u epidemiji virusa COVID-19, može računati na jednu pojavu da, kada jedan virus zaposedne neki organizam, ne može se u njega istovremeno naseliti drugi. Ta pojava štiti organizam dece koja često pate od infekcije drugim virusima, od infekcije korona virusom, što će možda u našem slučaju dobro doći u zimsko vreme, kada se očekuje zaražavanje dece i odraslih raznim brojnim virusima prouzrokovačima infekcije disajnih organa, od kojih bi najznačajnija bila infekcija virusom senzonskog gripa.

Prof. dr Koen je ovako objasnio zašto mladi ređe oboljevaju i samim tim ne predstavljaju veliku opasnost u širenju epidemije virusa COVID-19 u Srbiji. Evo, šta on kaže: „Deci stalno curi nos i zato su manje osetljiva na infekcije korona virusom. Drugo, deca su nižeg rasta, tako da njima kapljice iz nosa i usta odraslih, zaraženih korona virusom, ne dospevaju direktno u lice”.

Iz tih razloga, bake i deke mogu bez straha čuvati svoje unuke, izbegavajući, koliko to mogu, maženja i milovanja.

 

Autor:Prim. dr sci. med. Petar Paunović / Timočka

Možda će Vas zanimati

Dobrovoljno davanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 8. jula u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 8. …

4. Međunarodni fudbalski turnir „Zaječar 2020”

Bez drugog vikenda Međunarodnog turnira „Zaječar 2020” na Kraljevici

Škola fudbala Fudbalskog kluba „Timok 1919” uputila je saopštenje u kome obaveštava da se pauziraju …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica