Timočka Timočka
Početna / Vesti / Rajačka narodna škola zdravlja: Motka – novo sredstvo i metod borbe protiv virusa COVID-19
Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Rajačka narodna škola zdravlja: Motka – novo sredstvo i metod borbe protiv virusa COVID-19

U borbi protiv virusa COVID-19 nisu pomogli karantin, policijski čas, gvozdena disciplina, kao ni gvozdena pesnica, ali nije sve još upotrebljeno. Gradonačelnik Kragujevca, poručuje da bi epidemiju korona virusa mogli suzbiti motkom po narodu! Oni koji znaju ponešto o epidemijama u prošlosti, pomisliće na epidemije kuge u Srednjem veku kada su kužne bolesnike spaljivali.

Bilo kako bilo, epidemija virusa COVID-19 plamti u Kragujevcu i razbuktava se u drugim žarištima po Srbiji. Vlast koja je preuzela svu inicijativu i predlagala mere za suzbijanje korona virusa u Srbiji sve je nervoznija. Nesuglasice u procenama toka epidemije uzimaju maha. Mere koje je Vlada predlagala ne poštuju se. Oni koji su verovali da drže epidemiju “pod kontrolom” okrivljuju jedni druge. Okrivljivanje i prebacivanje su klice nesloge i svađe. A nesloga i svađa su uvek bile razlozi neuspeha. Moglo bi se reći da Krizni štab i njegovi pomoćnici nemaju najosnovnije sredstvo da bi uspeli u borbi sa korona virusom – socijalni kapital. Sloga je socijalni kapital.

Drugim rečima, da bi uspeli da stanemo na put korona virusu u Srbiji, potrebna je međusobna saradnja svih koji učestvuju u suzbijanju epidemije. Već je jednom pomenuto da je u ovoj epidemiji zapostavljen zdravstveno-vaspitni rad. Epidemija je suzbijana u bolnicama, a ne u zajednici, gde su njene klice i koren. Tražila su se brza rešenja da bi pobeda nad virusom COVID-19 mogla biti postignuta do izbora. Uspehu na izborima podređena je borba protiv epidemije. U jednom trenutku, sve zabrane su skinute. Zbog toga korona virus naplaćuje danak.

Da bi postigli uspeh protiv korona virusa potrebna je saradnja sa narodom. Sa narodom treba razgovarati, razgovarati, razgovarati… Narod treba poučavati.

Narodu su potrebne lekovite reči, a ne motka!

 

Autor:Prim. dr sci. med. Petar Paunović / Timočka

Možda će Vas zanimati

Dobrovoljno davanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 8. jula u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 8. …

4. Međunarodni fudbalski turnir „Zaječar 2020”

Bez drugog vikenda Međunarodnog turnira „Zaječar 2020” na Kraljevici

Škola fudbala Fudbalskog kluba „Timok 1919” uputila je saopštenje u kome obaveštava da se pauziraju …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica